Правосъдният министър Христо Иванов. Снимка: БТА, архив

Правосъдният министър Христо Иванов смята, че разменените между него и главния прокурор Сотир Цацаров реплики са част от нормалния диалог между властите. Министърът коментира преди днешното заседание на ВСС, че в демократичните общества често пъти прехвърчат такива искри.

Повод за тях стана кражбата на тефтерите на Филип Златанов. В интервю пред БНР вчера министърът определи изчезването им и срива в системата на СГС като тежки медицински показатели за състоянието на системата.

Още по темата
Теоретично е възможно да настъпи срив в системата за случайно разпределение в един голям съд, теоретично е възможно да откраднат някакви тефтери, да се случат тези неща в един и същи ден, вече е въпрос на обща теория на относителността. Обаче да се случи това по най-важните дела в държавата, е нещо, за което и съдът, и ВСС, и прокуратурата трябва да положат усилия да дадат разумно обяснение, настоя той.

На заседанието на ВСС по-късно главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че когато трябва да се искат обяснения, е добре това да стане „очи в очи“.

Днес правосъдният министър коментира, че начинът по който ще бъде решен казусът с тефтерите, ще е показател за това как България ще се справи със съдебната реформа.

Според него станалото е лош сигнал за потенциала на страната ни да отбележи ясен прогрес в това отношение.

Казусът "Филип Златанов" е важен тест за България, коментира Иванов, според когото всеки може да си направи извод от тази ситуация, но важното е съдебната власт и другите компетентни институции да си свършат работата.

Той препоръча прокуратурата да излезе със собствено предложение как да бъде реорганизирана работата й и за начина, по който да функционира в рамките на съдебната  власт.

Иванов подчерта, че във всяка правова държава има ясно разграничение между властите и уточни, че общата цел на всички е да се придвижи съдебната реформа напред с цената на всички възможни усилия.

„Ако ви звуча меко, то това е, защото трябва да осигурим реформата в съдебната система, а не скандала за медиите“, обясни министърът на въпрос защо острата му позиция е изчезнала и дали това се дължи на оказан натиск върху него.

По отношение на казуса с тефтерчето министърът заяви още, че никога не е имало идея да се търси сметка на прокуратурата, а да се търси изясняване на ситуацията и уточняване на фактологията около нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase