Снимка: архив БТА
fallback

Главният прокурор Сотир Цацаров се ядоса на политиците за изказванията им по случая с изчезналите тефтери на Филип Златанов. Обвинител №1 ги призова да спрат „упражненията“ на гърба на прокуратурата и съдебната власт по казуса.

Oще по темата
Цацаров участва в дебат на ВСС по случая с изчезналите тефтери. За кражбата им се разбра в понеделник вечерта от медийни публикации. Това провокира политиците от различни партии да направят своите коментари. ГЕРБ нарекоха изчезването сценарий и го сравниха с „Костинброд“ 2. БСП пък акцентира на това, че кражбата става малко след като ГЕРБ се върнаха на власт, а ДПС коментира, че кражбата щеше да е смешна, ако не беше тъжна.

Днес главния прокурор остро се противопостави на сравняването на случая "Златанов" с "Костинброд 2". „Някои хора със злорадство в тази зала /на ВСС/ ще прочетат, че предстоящият доклад е лош. Ние опитваме да правим всичко и затова призовавам политиците и говорителите им: "Хайде стига вече!", каза Цацаров.

Той нарече коментарите по случая спекулации и поиска те да бъдат прекратени. Цацаров съобщи, че заради начина, по който се съхраняват веществени доказателства, е  започнала проверка в столичното следствие. „Кражбата на тефтерите е предмет на разследване“, припомни главният прокурор.

По време на дискусията правосъдният министър Христо Иванов застъпи тезата, че  конкретният случай с кражбата на тефтерите е само повод за обсъждане на проблема с експертизите. Той обеща за това да бъдат инициирани и законодателни промени.

Междувременно ВСС предприе действия и по друго важно дело – това за КТБ. Съветът създаде комисия от трима членове, която в десетдневен срок да провери как е бил избран съдия-докладчик по това дело. В комисията влизат трима членове на съвета - Незабравка Стоева, Румен Георгиев и Галина Карагьозова, както и експерти по информационни технологии, съобщи БТА.

Преди дни съдия Калина Илиева, която беше избрана да води делото, си направи отвод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 9 години

Този Цацаран, лъже по вече от барон Мюнхаузен. Прилича на сумис, що не занимава със сума и да остави правото намира. Голем смех!

39

Ани

преди 9 години

Аз мисля че трябва да снеме имунитета на Главния Прокурор Господина Цацаров. Това трябва да стане поради очевидния факт че повече от година и половина след встъпването си в длъжност не е създал ред и процедури които да не допущат изчезване на веществени доказателства въобще. При това трябва да се вземе под внимание че в случая става въпрос за знаково дело от особен обществен интерес.

38

vesko02

преди 9 години

Този тефтер бая дебел трябва да е ,щом и пеевски се е намърдал в него.

fallback