Сергей Станишев. Снимка, архив Булфото

Състав на Софийски градски съд отложи за втори път старта на делото срещу лидера на ПЕС и БСП Сергей Станишев за изгубени секретни документи. Причината за отлагането е, че Станишев не е получил постановлението на прокуратурата, върху което се основава образуваното срещу него дело.

Още по темата
Днес беше вторият опит да бъде даден ход на процеса. Първото отлагане на делото беше на 18 март, причината тогава беше, че Станишев отново не беше получил препис от прокурорското постановление.

Червеният лидер трябва да отговаря за изгубени седем секретни доклада, предадени му за съхранение от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и МВР по времето, когато беше премиер.

За два месеца деловодството в Народното събрание не е връчило на Станишев постановлението на прокуратурата, с което се предлага той да бъде глобен от съда за изгубените доклади. Проблемът е в това, че постановлението на прокуратурата е с гриф "секретно" и е изпратено в секретното деловодство на НС. Там Станишев като обвинен има право само да прочете, но не и да копира документа. Препис от постановлението не може да бъде връчен и от съда, обясниха юристи.

Работодателят се използва да връчи документите на обвиняем, само ако има друг проблем, посочи защитникът на Станишев Васил Василев. А проблем според адвоката няма, защото бившият премиер би трябвало да получи постановлението в деловодството на съда.

Там обаче Станишев според закона само може да чете, но не и да получи физически обвинението си. Делото е в съда, не може от прокуратурата. Всички правомощия са на съда. Прокуратурата е преценила, че делото ще остане
секретно, посочи прокурор Радка Стоянова.

Делото срещу червеният лидер беше образувано малко след като мандатът на неговото правителство изтече, а властта бе спечелена от ГЕРБ. Няколко пъти прокуратурата внасяше в съда обвинението срещу него, но съдът го връщаше за отстраняване на нарушения. Първоначалното обвинение беше повдигнато още през 2010 година.

Тъй като Станишев е с чисто съдебно минало, а и по закон не се предвижда тежко наказание за подобно престъпление, ако бъде признат за виновен, на него може да му бъде наложена парична санкция. Именно такова е и предложението на прокуратурата.

Съдът насрочи процеса за 16 юни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase