Сергей Станишев Снимка: архив Булфото

Софийският районен съд не даде ход на делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев, в което той отговаря пред съда за загубени няколко секретни доклада на ДАНС и МВР. 

Причината са процесуални пречки – Станишев не е получил препис от постановлението на прокуратурата, с което тя предлага бившият премиер да бъде наказан с глоба

Според неговия адвокат - Васил Василев, клиентът му не е получил до този момент постановлението, тъй като то било със секретен гриф, който само прокуратурата можела да премахне. 

От държавното обвинение обаче посочиха, че постановлението е изпратено в деловодството на парламента и поискаха отговор от председателя на Народното събрание дали постановлението е предадено на Станишев.

Самият той не се яви днес в съдебната зала.

Още по темата
Тъй като Станишев е с чисто съдебно минало, а и по закон не се предвижда тежко наказание за подобно престъпление, ако бъде признат за виновен, на него може да му бъде наложена парична санкция. Именно такова е и предложението на прокуратурата.

Следващата дата, на която ще се гледа делото, е 12 май.

Сергей Станишев е обвинен, че е загубил документи, представляващи държавна тайна. Става въпрос за три доклада от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.

Според обвинителния акт престъплението е извършено в периода 4 ноември 2005 г. - 27 юли 2009 г.

Още при повдигането на обвинението левият лидер обяви, че става въпрос за изпълняване на политическа поръчка и беше категоричен, че документите не са изгубени.

Няколко пъти прокуратурата внасяше в съда обвинението срещу бившия премиер, но съдът го връщаше за отстраняване на нарушения. Първоначалното обвинение беше повдигнато още през 2010 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase