Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия директор на „Авиоотряд 28“ Пенчо Пенчев за длъжностно престъпление.

Пенчев е обвинен за това, че за периода 26 ноември 2009 г. - 17 юни 2013 г., при условията на продължавано престъпление, е нарушил служебните си задължения по Закона за гражданското въздухоплаване и Устройствения правилник на Авиоотряд 28, като е издал заповеди за изпълнение на полети за нуждите на лица, извън предвидените в закона - президент, председател на НС, премиер, вицепрезидент, чуждестранни и държавни ръководители, съответни по ранг на тях.

Още по темата
Според прокуратурата от действията на бившия шеф на „Авиоотряда“-а са настъпили немаловажни вредни последици за звеното. На Пенчо Пенчев е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна през август 2012 година, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболния отбор "Витоша Бистрица" или т.нар. Бистришки тигри, в които игра бившият премиер Бойко Борисов, за мач с "Чавдар Етрополе" на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Генералният директор на звеното Пенчо Пенчев напусна през юни миналата година. Пенчев не пожела да каже какви са мотивите, за да сдаде поста, който зае в края на 2009 г.

Оставката на Пенчев дойде близо седмица, след като премиерът Пламен Орешарски изнесе в парламента данни, от които стана видно, че за периода август 2009 г. - март 2011 г. правителството на експремиера Бойко Борисов е извършило 309 полета със самолети и хеликоптери на "Авиоотряд"-а по различни направления.

От август 2009 г. до февруари 2013 година разходите по изпълнение на полетите са били в размер на близо 3 млн. лв.

Впоследствие парламентът създаде комисия, която да установи воаяжите на властта. От доклад за резултатите от извършена извънпланова административна проверка в звеното, разпоредена от премиера Пламен Орешарски, стана ясно, че „Авиоотряд“-ът е извършвал полети на търговски дружества, БФС, за снимки на сериали, развозване на бизнесмени и др.

Полети без заявки и без заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов откри и проверката на Сметната палата за дейността на звеното в периода 1 август 2009 – 28 февруари 2013 година.

През февруари тази година лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че ще внесе сигнал до прокуратурата за нарушенията, констатирани от Сметната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase