Снимка: архив, БулФото
fallback

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия директор на „Авиоотряд 28“ Пенчо Пенчев за длъжностно престъпление.

Пенчев е обвинен за това, че за периода 26 ноември 2009 г. - 17 юни 2013 г., при условията на продължавано престъпление, е нарушил служебните си задължения по Закона за гражданското въздухоплаване и Устройствения правилник на Авиоотряд 28, като е издал заповеди за изпълнение на полети за нуждите на лица, извън предвидените в закона - президент, председател на НС, премиер, вицепрезидент, чуждестранни и държавни ръководители, съответни по ранг на тях.

Oще по темата
Според прокуратурата от действията на бившия шеф на „Авиоотряда“-а са настъпили немаловажни вредни последици за звеното. На Пенчо Пенчев е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна през август 2012 година, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболния отбор "Витоша Бистрица" или т.нар. Бистришки тигри, в които игра бившият премиер Бойко Борисов, за мач с "Чавдар Етрополе" на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Генералният директор на звеното Пенчо Пенчев напусна през юни миналата година. Пенчев не пожела да каже какви са мотивите, за да сдаде поста, който зае в края на 2009 г.

Оставката на Пенчев дойде близо седмица, след като премиерът Пламен Орешарски изнесе в парламента данни, от които стана видно, че за периода август 2009 г. - март 2011 г. правителството на експремиера Бойко Борисов е извършило 309 полета със самолети и хеликоптери на "Авиоотряд"-а по различни направления.

От август 2009 г. до февруари 2013 година разходите по изпълнение на полетите са били в размер на близо 3 млн. лв.

Впоследствие парламентът създаде комисия, която да установи воаяжите на властта. От доклад за резултатите от извършена извънпланова административна проверка в звеното, разпоредена от премиера Пламен Орешарски, стана ясно, че „Авиоотряд“-ът е извършвал полети на търговски дружества, БФС, за снимки на сериали, развозване на бизнесмени и др.

Полети без заявки и без заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов откри и проверката на Сметната палата за дейността на звеното в периода 1 август 2009 – 28 февруари 2013 година.

През февруари тази година лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че ще внесе сигнал до прокуратурата за нарушенията, констатирани от Сметната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 10 години

Боже, тези няма да спрат с идиотщините си. Наистина с приближаването на изборите, стремежите на управляващата коалиция да хули безрезултатно властта се увеличават до небесни висоти. В тази неспирна манипулация се включват всички налични сили. Истерията е пълна. Особено след съобщението за загубата на изборите от социалистите във Франция, БСП направо пощръкля. Не разбират май, че колкото повече крещят, толкова по-сигурно губят. Вече всички страшно са им набрали, даже и пенсионерите. Бог с нас.

35

АНОНИМНА.

преди 10 години

ЗА КАКВО ПРОВИНЕНИЕ Е ВИНОВЕН ПЕНЧО ПЕНЧЕВ СЛЕД КАТО ТОЙ Е БИЛ ЗАВИСИМ И ОТ ПРЕМИЕР И ОТ ПРЕЗИДЕНТ.?! СМЕЕ ЛИ ДА ОТКАЖЕ? КОЙ Е ОТКАЗАЛ НА НАЧАЛНИК ЗА НЕЩО СЛЕД КАТО Е ЗАВИСИМ СЛУЖЕБНО ОТ НЕГО? А ПОСЛЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ. НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА.

34

Член на БСП

преди 10 години

Днес на много секретно заседание С.Станишев е казал, че съжалява за член 1 от конституцията на България , в която ръководна роля има БКП-БСП-ДС. Сега всеки ти говори за законност и ред, а преди, закона бяхме ние с баща ми . Съжалявам драги съпартийци за това безсилие и затова смятам , че няма какво да правим в ЕС и НАТО. Вчера говорих с другаря Путин и той ще ни приеме в Русия както прие и Крим.

fallback