Снимка: Булфото, архив

Приключи проверката на прокуратурата за скандалните записи на пловдивския кмет Иван Тотев и според нея няма данни за длъжностно престъпление

В тях кметът разяснява, че внасят умишлено незаконни решения в Общинския съвет за гласуване, за да бъдат връщани от областния управител Венцислав Каймаканов. Целта била вината за нереализираните в Пловдив проекти да падне върху губернатора, а не върху кметския екип. От думите на Тотев става ясно също, че е назначавал партийни симпатизанти на общинска служба

На партийна сбирка Тотев обясняваше, че ГЕРБ добре се грижи за своите хора и "постоянно ги прибира кой откъдето е артисал".

Още по темата
Магистратите са снели обяснения от Иван Тотев, всички лица, участвали в партийното събрание, както и чиновниците, помогнали за изготвянето на решенията.

"Всеки един от тези хора е заявил в своите обяснения, дадени пред прокуратурата, че не са водени разговори, които касаят умишлена незаконосъобразност в Общинския съвет, част от тях са заявили, че нямат спомени да са водени такива разговори", заяви пред Dnes.bg говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галина Андреева.

След като няма данни за престъпление, досъдебното производство е прекратено.

"Наблюдаващият прокурор е преценил, че естеството на записите и характерът на това, което е било казано, следва да бъде преценено не от наказателна гледна точка, а от гражданското общество за това с какви механизми за мотивиране на партийни електорати се борави в страната", каза още прокурор Андреева.

При проверката е било обследвано дали във фазата на подготовка на две решения на Общински съвет – Пловдив са допуснати конкретни нарушения на служебните задължения или неизпълнение на такива задължения от длъжностни лица от общинската администрация с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда. Такива нарушения или неизпълнения не са били установени, пише в решението за прекратяване на производството.

Предполага се, че скандалните записи са били направени на събрание на ГЕРБ в район „Западен” на 8 октомври миналата година.

Припомняме и какво гласеше един от записите с гласа на кмета Иван Тотев: "Ние сме подготвили много такива решения на Общинския съвет и едно решение, което ще разклати супер много областния, тъй като ние правим така решението, че да бъде супер незаконно. Вкарваме решението, за да може да го върне. Това е идеята на това решение, то ще влезе на сесия. Да може да го гледаме, защото ще бъде брутално незаконно това решение".

В записите кметът отговаря и на въпрос на съпартиец за чистката в различни институции след смяната на властта.

„Като цяло се опитваме да спасяваме, каквото можем. Искам да ти обясня, че досега сме прибрали толкова народ в общината, колкото не можеш да си представиш. Тази община, къде я пълним постоянно, просто не е истина. Постоянно ги прибираме, кой откъдето търси, съм го сложил някъде в общината”, заявява пловдивският кмет Иван Тотев и лидер на ГЕРБ в града. 

Кметът на Пловдив Иван Тотев отрече да е изричал подобни думи и смята записите за манипулирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase