Снимка: БТА

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП в Пловдив настоява за незабавна оставка на кмета на общината Иван Тотев.

В позиция, изпратена до медиите, се казва, че преди две години Тотев е положил клетва като кмет на Пловдив и е подписал клетвен лист да спазва Конституцията и законите на страната.

Изнесените през медиите изявления на кмета показват осъзнати действия против интересите на пловдивчани чрез злоупотреба със служебно положение - доказват ниския морал в управлението на ГЕРБ, се казва в позицията.

Още по темата

„Направените от Иван Тотев признания във въпросните записи принизяват институцията Общински съвет. Изявлението му доказва, че той държи в подчинение групата общински съветници на ГЕРБ и подкрепящите го партийки, с които обикновено прокарва „брутално незаконни решения” в Общинския съвет.

Иван Тотев обезличи Пловдивския общински съвет, използвайки го за лични цели. Ето за какво плащат местните си данъци пловдивчани днес - не за пътища, образование, култура, благоустройство и социални дейности, а за петстотинте партийни назначения на ГЕРБ в общинската администрация.

Затова бяха премахнати и безплатните детски ясли, бе увеличена таксата за детските градини, бяха увеличени местните данъци и такси. Затова ще бъде теглен поредният заем, който ще изплащаме. Но всичко това ще продължи само ако ГЕРБ остане да управлява града ни", смятат пловдивските социалисти.

Социалистите от Пловдив искат решителни действия от страна на компетентните органи и прокуратурата, която да отстрани от длъжност Тотев.

„Авторитетът на кметската институция в Пловдив е морално компрометиран и публично сринат. Със своите решения, съветниците от ГЕРБ подкопаха доверието на пловдивчани в Общинския съвет и не могат вече да са изразители на тяхната воля. Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП настоява за незабавна оставка на кмета на град Пловдив Иван Тотев”, се посочва още в позицията на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП.

Окръжната и районната прокуратура в Пловдив се самосезираха в понеделник по скандал с изтекли компрометиращи записи на кмета на града Иван Тотев. По-рано през деня към  медиите изтече аудиозапис, в който се чуват обясненията на кмета, че общинският съвет в Пловдив взима нарочно подготвени незаконосъобразни решения. Записът е направен на партийно събрание на ГЕРБ, водено Тотев в качеството на местен партиен лидер. Той обяснява как градският парламент умишлено гласува незаконни решения, за да бъдат връщани от областния управител Венцислав Каймаканов (ДПС).

"Няма съмнение, че това е моят глас", призна днес пловдивският кмет Иван Тотев за скандалните записи, и уточни: "Когато си в тесен кръг, се чувстваш спокоен да говориш свободно". Записът според него е изваден от контекста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase