Октай Енимехмедов. Снимка: Булфото
fallback

Софийският градски съд постанови 3 години и 6 месеца лишаване от свобода за Октай Енимехмедов заради нападението над Ахмед Доган на 19 януари 2013 година пред очите на стотици членове на ДПС по време на конгрес на движението в НДК.

Съдът го признава за виновен за това, че е отправил закана за убийство на Ахмед Доган, като се е опитал да произведе изстрели. Съдът обаче го оправдава по обвинението, че има извършен опит за убийство.

Енимехмедов също така трябва да заплати и сумата от 7487,77 лева.

Присъдата може да бъде обжалвана. Пред съда Октай Енимехмедов заяви, че е невинен. Той поясни, че е проявил доблест, съпоставима на героите от древногръцката митология. Той останал с впечатлението, че обществото днес е изгубило вярата си, че сред нас има герои, излагащи живота си на риск, за да защитят морални ценности.

Младежът каза още, че на сътрудници на бившата ДС не им е мястото да са "представители на турците в България".

Бих искал страната, в която живея, да е страната на младите хора, красивите жени, в която се пие най-хубавото вино, а не държава на бездомните кучета и бедните стари хора, заключи Енимехмедов.

По-рано прокуратурата поиска за него 17 години затвор. Според обвинението той е направил опит за убийство. Защитата на младежа твърди, че целта е била Доган само да бъде сплашен.

Oще по темата
Адвокат Боряна Аврамова призова съдът да оправдае младежа, защото извършеното от него е акт на възмущение. Енимехмедов "с цялото си достойнство е демонстрирал несъгласието си", заяви тя, като напомни, че от началото делото е било изпратено на районната прокуратура, а Енимехмедов е бил обвинен за по-леки престъпления.

Разследването се е преобърнало, след като трима свидетели са посочили, че видели Енимехмедов да опира дулото на пистолета до главата на Доган.

Според защитата обаче достоверността на показанията на тези свидетели е силно уязвима, защото са членове на ДПС.

Според нея има и неясноти по отношение на изземването и предаването на оръжието. Наблюдава се липса на конкретика за патроните – не само като калибър и марка, но и по отношение на цвета на капачките, отбеляза Аврамова.

Има противоречия между показанията на повечето свидетели, смята още тя. По думите й лидерът на ДПС Лютви Местан и депутатът от движението Мустафа Карадайъ дават лични предположения за случилото се.

Липсва конкретика и има наличие на лично убеждение, че се касае за политическо убийство, заяви още тя по време на заседанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

145

анонимен

преди 10 години

и тези години му са много,за доблестта и смелоста която намери това момче,абстрахирам се от това,че е от турски произход.

144

Анонимен

преди 10 години

""Октай Енимехмедов заяви, че е невинен. Той поясни, че е проявил доблест, съпоставима на героите от древногръцката митология.."" Откачена история. Тоя първо като пълен *** отиде с някакво газово пистолетче да плаши Доган, но пластмасовата му играчка се счупи. Аз все още вярвам, че това бе режисиран театър с цел, да героизират лидера на ДПС Ахмед Доган, как с голи ръце се справя с млада мутра боксьор/в Бургас Енимехмедов е познат на полицията като крадец и скандалджия участвал често в побои

143

Доколенков

преди 10 години

Я-аааа3,5 години! Аз бих го пуснал на свобода и бих му дал МАГНУМ 357

fallback