Октай Енимехмедов. Снимка: архив, Булфото

Прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Октай Енимехмедов, който на 19 януари т.г. насочи газов пистолет към тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Обвинителите винят Енимехмедов, че е направил опит умишлено да убие Сокола, като на три пъти се е опитал да произведе изстрели към главата му.

Според прокуратурата деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Сали Карадайъ.

Още по темата

Прокуратурата обвинява Октай Енимехмедов и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Обвинителите са написали, че при провеждането на Националната конференция на ДПС в НДК той се е качил на трибуната и е прекъснал представянето на доклада на Ахмед Доган, демонстративно насочвайки срещу него газов пистолет.

За първото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, а за второто - лишаване от свобода до 5 г.

Първоначално Октай Енимехмедов бе обвинен в хулиганство и закана за убийство, но в последствие прокуратурата събра данни от назначени експертизи и преквалифицира обвиненията.

От януари до днес 25-годишният бургазлия е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

През април той направи опит да излезе от ареста като кандидат за депутат, след като Инициативен комитет го номинира за независим народен избраник в 42-рото НС.

Бургаската СИК обаче не го регистрира, след като се оказа, че от събраните и нужни за това 5000 подписа, едва 3900 са легитимни, останалите са на несъществуващи лица.

Макар кандидат-депутатите да имат имунитет, още в самото начало на предизборната кампания прокуратурата настоя Енимехмедов да остане в ареста, тъй като има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според обвинението у него се наблюдава постоянен престъпен модел на поведение и затова е най-добре да остане в ареста.

Октай Енимехмедов е осъждан на два пъти като непълнолетен -  за грабеж и за причиняване на телесна повреда. Срещу него има висящо дело в Бургас за хулиганство, на което е осъден на първа инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase