Филип Златанов. Снимка: Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси
fallback

Бившият шеф на антиконфликтната комисия Филип Златанов отива на съд за престъпление по служба, става ясно от съобщение на прокуратурата.

В обвинителния акт е записано, че от 21 септември 2012 г. до 9 юли 2013 г. Златанов не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения с цел да набави за други лица облага или да причини вреда.

Oще по темата
От това според държавното обвинение последвало разколебаване на доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа като независим орган, установяващ конфликти на интереси на лица, заемащи публични длъжности в Република България, както и накърняване на авторитета на КПУКИ.

От прокуратурата допълват, че в хода на досъдебното производство са разпитани 32 свидетели, изготвени са 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертиза по случая.

Dnes.bg припомня, че скандалът с Филип Златанов избухна, след като из медиите се завъртяха страници от тефтерчето му, в което той "оправя" и "удря" по нареждане на И.Ф. Заради скандала Искра Фидосова напусна парламента и ръководството на ГЕРБ.

Няколко кметове, тормозени по думите им от Златанов, обясниха как им е упражняван натиск, за да изпълняват нечии нареждания.

Така например кметът на Велинград Иван Лебанов заяви, че три години и половина е бил подложен на непрестанни проверки от всякакви институции.

"Самосезиране за Лебанов- ? - решението готово – изчаквам – удар", пише за него в тефтерчето на Златанов.

Милчо Доцов, бивш кмет и екскандидат кмет на Берковица, също разказа за своите перипетии с КПУКИ и настоя, че комисията се е превърнала в инструмент за притискане на неудобните.

Венцислав Кудкудейски, кмет на Медковец, община Монтана, също е проверяван от Комисията за конфликт на интереси. До неговото име в тефтера е записано да не се бърза: "И.Ф. иска да се забави, защото градоначалникът е от БСП, но вече добре работи с ГЕРБ".

“Не удрям, не оправям, не си спомням! Това са мои лични записки, които нямат нищо общо с политически рекет, нито с изпълнение на някакви указания от когото и да било", нееднократно обяви в своя защита Филип Златанов.

Над четири месеца прословутото му тефтерче бе и на "литературно четене" сред депутатите, които спретнаха нарочна анкетна комисия, която трябваше да открие нередностите и да ги предаде на прокуратурата, която днес вече е готова с обвинителния акт и го внесе за разглеждане от Темида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

гейБЕР;

преди 10 години

Пак се отвори работа на МЕНКО МЕНКОВ, който е защитавал , все в затвора е вкарал .... пример БРАТЯ ГАЛЕВИ???????????

42

Анонимен

преди 10 години

Значи крайно време е настанало да се удари и писателя на тефтерчето и мрачните фигури, които са му командвали кой да се удари, кой да се оправи и т.н.

41

Нели

преди 10 години

Вижте го само колко тъпо и малоумно изглежда, има вид на умствено изостанал. Тоя трябва да го освидетелстват, не да го съдят.

fallback