Цветан Цветанов. Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата внесе в съда втори обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Заедно с него подсъдими са и бившите шефове на преобразуваната в ДАТО Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

Още по темата
Последните трима са обвинени в това, че в периода от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на специални разузнавателни средства.

Цветан Цветанов пък е обвинен, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.

Според обвинителния акт от действията на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Dnes.bg припомня, че скандалът избухна малко преди началото на предизборната кампания за предсрочния вот, когато лидерът на БСП Сергей Станишев внесе в прокуратурата сигнал за извършвано незаконно подслушване на политици, бизнесмени и общественици от МВР под ръководството на Цветан Цветанов.

След като се закле като депутат, имунитетът му бе поискан от прокуратурата. Бившият МВР шеф обаче сам се отказа, с което стана възможно срещу него да започне съдебно преследване.

Нееднократно Цветан Цветанов обяви, че по негово време нерегламентирано използване на СРС-та не е имало, още по-малко пък са били подслушвани висши политици.

Само преди дни адвокатът на зам.-председателя на ГЕРБ Менко Менков обяви, че клиентът му доскоро е бил подслушван.

"А не е изключено и все още да е обект на СРС следене", обяви още защитникът на Цветанов, който между другото не е в България - отпътувал е за Вашингтон, където ще е гост на молитвената закуска на Барак Обама.

Цветанов се сдоби общо с три обвинения. Последното е, че като министър на вътрешните работи е позволил да бъдат изплатени 50 000 лв. обезщетения на разследван антимафиот - бившия шеф на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Облагодетелствалият се антимафиот е същият, заради когото Цветанов вече е подсъдим, защото незаконно е отказал да разреши подслушването и проследяването му.

Делото за трите "Не"-та, които Цветанов сложил под разрешено от съдия искане за прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на съдения за рекет и изнудване бивш шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, е първото, достигнало до съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase