Цветан Цветанов Снимка: БТА

Ексвътрешният министър Цветан Цветанов си тръгна с обвинение след разпита в Софийска градска прокуратура. Мярката му за неотклонение е подписка, съобщи адвокатът му Менко Менков. 

Цветанов беше на разпит в прокуратурата по разследването на незаконно подслушване. Той е обвинен, че като министър не е изпълнил задълженията си и съзнателно е допуснал подчинените му от СДОТО да извършат престъпление.

Постановлението му е връчено днес по време на разпита, уточни Менков. Защитникът на Цветанов призна, че е останал изненадан от обвинението, което му е повдигнато, защото по делото няма доказано използване на СРС-та незаконно и освен това на нито един от другите обвиняеми от СДОТО няма повдигнато обвинение за незаконно подслушване.

Още по темата
Това навежда на мисълта, че се прави, за да се повдигне каквото и да е обвинение, коментира Менков. Той се оплака, че нито на него, нито на Цветанов са предоставени каквито и да било материали по делото или доказателства. 

Цветанов също призна, че въпреки че има право като депутат да чете материали в секретна секция на парламента, където главният прокурор Сотир Цацаров внесе мотивите си за свалянето за имунитета му, придружени с документи, той не е чел нищо, защото смята, че адвокатът му също трябва да бъде запознат с материалите по производството.

Менков коментира още, че не е ясно защо Цветанов е бил викан и за разпит при съдия, в същото време не са били призовани и останалите обвиняеми по делото. Мисля, че обвинителите се отказаха от това си намерение и няма да го викат на разпит при съдия и през следващите дни.

Разпитът в СГП пък се проточи, защото компютърът им е стар и флашката зацикли, каза още Менков.

Адвокатът е сред голямата група защитници по делата за източване на милиони евро по програмата "САПАРД". Именно по тези процеси Цветанов отправяше критики за това колко бавно се движат и как е възможно да има оправдателни присъди. Днес обаче Цветанов обясни, че е направил личен избор негов защитник да е именно Менков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase