Волен Сидеров. Снимка: архив, БТА

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е подал жалби срещу полицай Костадин Колев в областната дирекция на МВР във Варна и Варненската районна прокуратура, съобщиха от партийния пресцентър. Оттам уточняват, че "Сидеров не е имал намерение да подава въпросните жалби, но всичките лъжи, изречени от полицай Костадин Колев, го провокирали да предприеме тези действия".

Още по темата

Както Dnes.bg писа според събраните данни в рамките на разследването на скандала, предизвикан от лидера на „Атака“ по време на полет на 6 януари от София за Варна, той е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицай в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред.

В жалбата си обаче Сидеров пише, че "полицай Колев вместо да опазва обществения ред, сам го нарушава като посяга и ме удря в диафрагмата, след като е снел самоличността ми и се е убедил в качеството ми на народен представител". "С действията си полицай Колев извърши престъпление, за което следва да бъде наказан съгласно Наказателния кодекс", смята депутатът.

Сидеров настоява да бъдат разпитани като свидетели 10 депутати от "Атака". Лидерът на „Атака” иска още да се забрани на полицай Костадин Колев да напуска пределите на България, заради "зачестилите случаи в т.ч. и осъдени, да избегнат санкцията на закона като напускат страната и се издирват от Интерпол".

В жалбата си Сидеров настоява наблюдаващият прокурор лично да ръководи разследването като осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане, лично да участва в разпита на всички свидетели – служители на МВР, като на тези разпити да присъства и адвокатът му, в противен случай същите да бъдат разпитани пред съдия.

Обидни думи и висок тон - това са били изразните средства на лидера на „Атака” при скандала във Варна. Това става ясно от искането на главния прокурор Сотир Цацаров до парламента за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, цитирано от bTV.

Според документа Сидеров е говорел на висок тон с френския дипломатически служител, което направило впечатление на пътника Димитър Бахнев. В автобуса към летището Сидеров потърсил сметка на Бахнев защо го гледа, а той му отговорил, че поведението му в самолета е просташко. Това отключило скандала.

Полицаите, притекли се на помощ, получили ругатни. И на полицаите, и на Бахнев, Сидеров и обкръжението му показвали депутатските си карти, искали лични данни. Според свидетелските показания, имало и заплахи, и удари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase