Цветан Цветанов и Менко Менков. Снимка: архив, БулФото

Адвокатът на Цветан Цветанов - Менко Менков обяви, че защитава бившия вътрешен министър срещу скромен хонорар.

Той обясни, че другият юрист – германецът Ханс-Петер Ул, е приятел на бившия вицепремиер и се познават по политическа линия, „много преди г-н Цветанов да стане обвиняем и за него е въпрос на морал и чест да го защитава“.

Още по темата
„Не бива да изчислявате защитата на определено лице и адвоката, който го защитава, във финансово измерение. Много често някои адвокати защитават и безплатно”, каза Менков в сутрешния блок на bTV, попитан как политик може да си позволи скъпа защита.

На въпрос дали Цветанов му е безплатен, юристът отговори: „Не е безплатен, но не е и скъп, разследващите и съдът знаят какъв е моят хонорар, той е съвсем скромен”.

Както Dnes.bg писа, вчера Софийският градски съд даде ход на делото срещу ексминистъра, след като първият съдебен състав си направи отвод по искане на прокуратурата заради публикации в медиите. Цветанов е подсъдим за това, че е отказал да разпореди подслушване на бивш полицейски началник от Велико Търново, въпреки че е имало разрешение от съда.

В свидетелските показания вчера се появи субект, наречен „Главния”, разпоредил оперативното дело срещу бившия шеф на антимафиотите  Орлин Тодоров да бъде прекратено. Менков заяви, че не знае кой е „Главния“, но по думите му не става въпрос за Цветан Цветанов.

Юристът обясни, че разследването не е спряло, а е преминало в досъдебно производство. Това не е чадър над г-н Тодоров, напротив, разследването продължава, коментира той.

Преди дни бившият вътрешен министър обяви, че срещу него ще бъде повдигнато и четвърто обвинение като част от репресивен политически сценарий. „Отделянето на материалите по различни досъдебни производства ни навежда на мисълта, че те няма да приключат и се цели да се внуши в обществото, че г-н Цветанов едва ли не е извършвал само престъпления в дейността си, което не е вярно“, обясни адвокатът основанията за тези очаквания. По думите му можеше Цветанов да е с няколко обвинения по едно досъдебно производство.

Адвокатът коментира и заведената жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради неколкократно нарушена презумпция за невинност на Цветанов. На въпрос дали лекарите от Горна Оряховица, който бяха обявени за престъпници от парламентарната трибуна от бившия силов министър, трябва да заведат подобна жалба, Менков отговори, че трябва да се запознае с конкретните факти. Той обаче напомни, че прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу ексминистъра и излезе със становище, че няма престъпление. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase