Цветан Цветанов и защитата му. Снимка: Булфото

Адвокатите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов вече са подали жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Според тях е нарушена презумпцията за невиновност на Цветанов, като прокуратурата си е позволила да коментира факти от разследване срещу него и на практика го е обявила за виновен.

Това според единия от защитниците на Цветанов - Ханс Петер Ул, е нечувано и скандално, особено заради това, че се е случило непосредствено преди изборите.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, преди седмица един от защитниците на бившият вицепремиер – Менко Менков, заяви, че ще заведе дело в Съда по правата на човека в Страсбург, защото има тежко нарушение на презумпцията за невиновност на Цветанов.

Менков заяви тогава, че още в предизборната кампания по анонимен сигнал е образувано досъдебно производство и прокуратурата публично е обвинила Цветанов за незаконно подслушване, преди да му бъде повдигнато обвинение и да са приключили парламентарните избори.

"Всеки има право да заведе жалба в Съда по правата на човека", коментира днес главният прокурор Сотир Цацаров по повод действията на защитата на Цветанов.

"Не искам да припомням мотивите на решението на Европейския съд по правата на човека по делото Гуцанов относно точната личност, която е нарушила презумпцията за невинност, в конкретния случай със свое интервю, за да не прозвучи, като лична нападка. Иначе всеки има право да заведе такава жалба, Цветан Цветанов е гражданин на България и има такова право", поясни Цацаров.

Главният прокурор съобщи, че прокуратурата все още очаква експертното заключение, което Великобритания трябва да направи във връзка с разследването за незаконни подслушвания по времето, когато Цветан Цветанов беше министър на вътрешните работи.

В този час в Софийския градски съд започва процесът срещу  Цветанов, който не можа да започне от първия път. Това е първото дело срещу бившия вътрешен министър, по което той е подсъдим заради това, че е отказал да разпореди подслушване на бивш полицейски началник от Велико Търново, въпреки че е имало разрешение от съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase