Снимка: архив, Булфото
fallback

Пловдивският окръжен съд осъди двама акушер-гинеколози за смъртта на пациентка. Подсъдимите Борис Кузманов и Христо Кунчев са осъдени на по шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок за всеки от тях.

Те трябва да заплатят солидарно на близките на починалата Елена Венкова общо 40 000 лв. за причинени неимуществени вреди, съобщиха от съда.

Борис Кузманов беше признат за виновен в това, че през времето от 18 септември 2009 г. до 19 септември 2009 г. включително в Пловдив, като лекуващ лекар акушер-гинеколог, при независимо извършителство с Христо Кунчев, е причинил смъртта на Елена Венкова, настъпила на 26 септември 2009 г.

Кузманов взел за биопсично изследване педикулиран възел и така е причинил пробив на маточната стена и разкъсване на тънкото черво, но не е провел непрекъснато наблюдение на болната, която е следвало да бъде приведена в отделение за интензивно наблюдение. Освен това не е назначил лабораторни изследвания на кръвта, не е извършил рентгеново изследване на корема и диагностична и лечебна оперативна интервенция.

Кунчев също не е провел активно и непрекъснато наблюдение на болната, не е преценил спешността на случая, не е изискал изследвания и не е извикал своевременно консултанти при регистрираното от него състояние на корема.

Според съда всичко това е довело до забавянето на спешната диагностична и лечебна коремна операция и на единствено правилното лечение - коремната оперативна намеса за възстановяване на матката и тънкото черво.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

анонимен

преди 10 години

тези доктори са отваряли книжки когато са били студенти от тогава до сегаотварят само портмонета на пациентки

9

Анонимен

преди 10 години

До Ристувиж ся мойто момче, тия дето изкарват над 5 обикновено палят за чужбина, щото и иамбициите им са като за отличници. За тукашния пазар остават тройкаджийте, които се учат на нас и немат възможност да се реализират на вън. Пак добре, че са ги осъдили, щот аман от немърливи докторе. Уважавана от мен професия с много лош матрял.

8

до 5

преди 10 години

случаят няма нищо общо със здравната каса .двамата лекари работят на частно в частна клиника

fallback