Според Цацаров акция "Медузите" е срамна. Снимка: Булфото

Бившият премиер Бойко Борисов ще бъде разпитван по възобновеното дело за Мишо Бирата, обяви преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацарав.

"По случая проверката отдавна е прераснала във възобновено досъдебно производство, по което и сега се провеждат дейности", уточни обвинител №1 в държавата.

Още по темата

Бизнесменът Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, собственик на пивоварната "Леденика", бе открит мъртъв в хотел "Правец Ризорт" на 30 март 2011 г.

Името му нашумя, след като бяха разпространени СРС-та на разговори между бившия премиер Бойко Борисов и тогавашния шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Във въпросните разговори Борисов настояваше да бъде спряна митническа проверка срещу “Леденика“. По думите на експремиера той бил "поел ангажимент да не пипа Мишо Бирата". Впоследствие лидерът на ГЕРБ обясни, че президентът Георги Първанов е потърсил съдействие от него по случая с бизнесмена.

Въпросните СРС-та се оказаха, че са от края на февруари или от март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения.

Цацаров днес коментира и така нареченото дело "Медузите".

По думите му процесът е основателно прекратен и въобще не е трябвало да бъде образуван.

"Започнало е нещо по срамен начин и е завършило по срамен начин, затова действията по задържане на Борислав Гуцанов и действията на прокуратурата ще подлежат на проверка", каза още главният прокурор.

На въпрос какво ще предприеме прокуратурата по случая, Цацаров отговори, че първо ще се направи надлежен превод на решението от френски, тъй като това, с което е запознат, са публикациите от медиите, а в официалния сайт на Европейския съд решението е само на френски и за Цацаров този език е нечетим.

По думите му обаче прокуратурата знае за какво става дума в текста.

Само преди дни съдът в Страсбург осъди България да плати на семейството на Гуцанов 44 000 евро обезщетение за упражнено насилие при ареста му в акция "Медузите" през март 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase