Богомил Манчев Снимка: архив, Булфото

Софийският градски съд намали паричната гаранция на шефа на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев на 500 хил. лв., съобщиха от съда.

До момента Манчев бе с рекордна парична гаранция от 1 млн. лв., наложена му от прокуратурата. На него му бяха повдигнати обвинения във връзка с разследването за длъжностно присвояване по консултантски договор за АЕЦ "Белене".  

Определението на СГС за паричната гаранция е окончателно. Сумата трябва да се внесе в 15-дневен срок.

Още по темата
Както Dnes.bg вече писа, „Риск Инженеринг“ е отговорна за строителния надзор по проекта за втора атомна централа, а офисите на Манчев бяха претърсени при акция на ГДБОП и ДАНС.

Прокуратурата откри, че плащанията по проекта са продължили и след като предишното правителство и парламентът официално спряха проекта.

Обвинението на Манчев е за спомагателство за длъжностно присвояване в размер на 8 млн. лева от бившия изпълнителен директор на НЕК Крум Атанасов.

Като съучастник на Манчев е посочен Събин Събинов от „Уорли Парсънс“, която беше консултант по строителния надзор на АЕЦ "Белене". Преди дни НЕК развали договора с „Уорли Парсънс“. С обвинение се сдоби и друг ексшеф на НЕК - Иво Лефтеров. Той е обвинен в умишлена безстопанственост, тъй като не е спрял плащанията.

Самият Манчев е категоричен, че той няма никаква вина в случая и всичко срещу него е на политическа основа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase