Автобусът убиец. Снимка: архив, Булфото

Общо 25 години затвор присъдиха магистратите от Бургаския окръжен съд по делото за тежката катастрофа на магистрала "Тракия", отнела живота на девет души.

10 години в затворническо общежитие постанови съдия Дечо Стоянов на Ениз Ченгел, собственик на фирма "Ентуртранс", с която стана пътния ад на аутобана.

Още по темата
Същата присъда бе постановена и за началника на транспортния отдел на фирмата Николай Точев.

Другият обвиняем по делото - шофьорът на автобуса убиец Светослав Димитров получи 5 години, също в затворническо общежитие.

Присъдата е по-ниска от исканата от прокуратурата, защото обвинението настояваше за 10 години зад решетките и за водача на злополучния автобус.

Обвиняемите Ениз Ченгел и Николай Точев ще трябва да поемат разноските по делото, а водачът Светослав Димитров ще трябва да плати направената му съдебно-психиатрична експертиза, постановиха още магистратите.

Нито един от тримата не пожела да коментира размера на наказанието и постановените присъди.

До месец Бургаският окръжен съд ще оповести мотивите си по делото, точило се малко повече от две години.

В 15-дневен срок обаче обвиняемите за катастрофата могат да обжалват присъдите си пред апелативния съд.

По време на процеса, при разпитите на свидетелите, а и от представените експертизи стана ясно, че причината за катастрофата е комплексна.

От една страна автобусът е бил в лошо техническо състояние, но и реакцията на водача не е била адекватна. Собственикът на фирмата Ениз Ченгел не е ръководил цялостната дейност, а е упълномощил други лица с това.

Началникът на транспортния отдел Точев също не е изпълнил служебните си задължения, макар по време на процеса да заяви, че едва в съдебната зала е разбрал за колко неща е трябвало да отговаря.

Трагедията с пламналия автобус на "Тракия" се разрази през нощта на 15 юни 2011 г. "Мерцедес"-ът се ударил в крайпътна мантинела, обърнал се и се е самозапалил.

Македонецът Васко Ристевски, спаси няколко човешки живота от горящата машина, но девет души загубиха живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase