Снимка: архив, Булфото

Софийският районен съд е оправдал двамата полицаи, подсъдими за побой над близкия до съдия Венета Марковска Георги Георгиев. Това съобщиха за БТА от съда.

Подсъдими са полицаите Борислав Серафимов и Лина Маркова, а случаят се превърна в една от причините Марковска да не стане съдия в Конституционния съд.

Според една от версиите за инцидента, който се случи през януари 2010 г., Георгиев размахвал пред полицаите служебната карта на Марковска от Върховния административен съд и ги е заплашвал. Според него обаче двамата полицаи го пребили без каквато и да е причина.

Решението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския градски съд.

По време на съдебното заседание обаче прокуратурата е заявила, че не поддържа обвинението срещу двамата полицаи и че следва те да бъдат оправдани.

Съдебният състав, след съпоставка на показанията на свидетелите на обвинението и останалите материали по делото, е дискредитирал изцяло показанията, сочещи извършване на престъпление. Съдът е приел, че Георгиев се е легитимирал пред служителите на реда с невалидна карта, издадена от Върховния административен съд, на която е пишело „директор", и с метална значка с неясен произход.

Полицаите Серафимов и Маркова са имали законно основание да го задържат, след като той наругал и е заплашил Маркова, смятат съдиите.

Двамата са го поканили да се качи в патрулната кола и да отиде с тях в районното управление заради преценката им, че е извършил хулиганство.

Тогава той дръпнал и скъсал пагона на Маркова. След оказаната от Георгиев съпротива при задържането той е повален на земята и е арестуван с използване на физическа сила от страна на двамата полицаи.

Съдът отхвърлил твърденията, че двамата полицаи нанасяли близо 20 минути "зверски удари" по тялото и крайниците на Георгиев с ръце и крака и така му причинили телесна повреда.

Това се опровергава от видеозаписа, предоставен от Шесто районно полицейско управление, от който се вижда, че в коридора на полицията Георгиев се движи съвсем нормално, без да куца. Едва в сградата на районното управление и след падането от пейка той демонстрира болка и затруднено движение с десния крак. Такова е и заключението на медицинската експертиза, направена в хода на делото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase