Ще прогледне ли родната Темида? Снимка: архив, Булфото

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в НПК, които предвиждат да се спре порочната практика на "вечния обвиняем".

Промените бяха внесени от Михаил Миков от Коалиция за България, Христо Бисеров от ДПС, Явор Нотев от "Атака" и други народни представители.

Измененията предвиждат да се възстанови възможността за разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия, ако в определен от кодекса срок не е внесен обвинителен акт.

Депутатите решиха да се въведе и срок от година и половина, след който обвиняемите за тежки престъпления да имат правото сами да поискат делата им влязат в съда. За леките престъпления този срок е 8 месеца, предвиждат промените.

Целта е да се спре практиката разследвания да се влачат с години до изтичане на абсолютната давност, коментираха вносителите.

На 10 май 2011 г. Европейският съд по правата на човека постанови свое пилотно решение по делото Димитров и Хамънов срещу България. Със същото решение на българските власти бе даден срок за предприемане на комплекс от мерки, които да осигурят приложението и защитата на правото на разглеждане и приключване на делата в разумен срок.

Последваха промени в Закона за съдебната власт, с които се създаде механизъм за обезщетяване на гражданите в случаите на нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата в разумен срок.

"Обезщетението обаче е само една последваща компенсация, която по никакъв начин не може и не гарантира разглеждането на делата в разумен срок и правото на защита в наказателното производство. Необходимо е създаването на нормативна рамка, която не просто да компенсира нарушаването на правата на страните в наказателното производство, а ефективно да ги гарантира", настояха обаче от Страсбург.

Сегашните промени в НПК предвиждат още да се намали продължителността на срока на задържането под стража и другите мерки за процесуална принуда.

Чрез това намаляване пък се цели да се създаде още една гаранция за правата на обвиняемия в наказателното производство, чрез която да се дисциплинират органите на досъдебното производство и да се препятстват последващи осъждания на България от Европейския съд по правата на човек, обясниха още вносителите на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase