Октай Енимехмедов. Снимка: архив, Булфото
fallback

Прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу Октай Енимехмедов, който на 19 януари т.г. насочи газов пистолет към тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Обвинителите винят Енимехмедов, че е направил опит умишлено да убие Сокола, като на три пъти се е опитал да произведе изстрели към главата му.

Според прокуратурата деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Сали Карадайъ.

Oще по темата

Прокуратурата обвинява Октай Енимехмедов и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Обвинителите са написали, че при провеждането на Националната конференция на ДПС в НДК той се е качил на трибуната и е прекъснал представянето на доклада на Ахмед Доган, демонстративно насочвайки срещу него газов пистолет.

За първото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, а за второто - лишаване от свобода до 5 г.

Първоначално Октай Енимехмедов бе обвинен в хулиганство и закана за убийство, но в последствие прокуратурата събра данни от назначени експертизи и преквалифицира обвиненията.

От януари до днес 25-годишният бургазлия е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

През април той направи опит да излезе от ареста като кандидат за депутат, след като Инициативен комитет го номинира за независим народен избраник в 42-рото НС.

Бургаската СИК обаче не го регистрира, след като се оказа, че от събраните и нужни за това 5000 подписа, едва 3900 са легитимни, останалите са на несъществуващи лица.

Макар кандидат-депутатите да имат имунитет, още в самото начало на предизборната кампания прокуратурата настоя Енимехмедов да остане в ареста, тъй като има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според обвинението у него се наблюдава постоянен престъпен модел на поведение и затова е най-добре да остане в ареста.

Октай Енимехмедов е осъждан на два пъти като непълнолетен -  за грабеж и за причиняване на телесна повреда. Срещу него има висящо дело в Бургас за хулиганство, на което е осъден на първа инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Някой си

преди 10 години

Уважаеми дами и господа,много от вас бъркат субективното възприемане на истината и усещането за правда с реално действащите закони. Заслепени от една омраза, вие онеправдавате действията не един субект,който излиза и на национална конференция на парламентарнопредставена партия и разиграва такъв театър. Именно вие искате да има двоен стандарт. Поздравявам прокуратурата за внесеното обвинение и с нетърпение чакам Темида да се изкаже, винаги така сляпа, без да се вслушва в страхливото ви шептене

102

художника

преди 10 години

Мафията ДПС много добре знае, че народа ще се вдигне ако се потвърди такава присъда и сигурно ще го свитнат още в предварителния арест, ей така за назидание. Ако се оправдаят опасенията ми, не им завиждам. Ще стане касапница!!!

101

Темерут

преди 10 години

Брей, как им се иска да го набутат до живот... При липса на реално извършено престъпление... Излиза, че и само за намерението да се разправиш с някого, можеш да лежиш до живот, а? А, за убийство дават само 20 години... Къде има друга такава държава с подобни закони? Никъде!

fallback