Снимка: архив Булфото
fallback

Великотърновската окръжна прокуратура е прекратила досъдебното производство по делото, което стана известно като "бебето във фризера", поради липса на престъпление. Това стана ясно  от оповестена днес информацията на сайта на Окръжна прокуратура-Велико Търново. По делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми.

Скандалът с тримата лекари - д-р Димитър Сотиров, колегата му Стефан Лазаров и педиатърa Катя Гецова, избухна през 2010 година, когато те бяха обвинени за смъртта на недоносено бебе, което почина в болницата на 1 юли 2009 година. Делото бе съпроводено и със скандал заради това, че вътрешният министър Цветан Цветанов изнесе в Народното събрание СРС-та на подслушвани телефонни разговори между директора на болницата "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров и негови подчинени.

Oще по темата
МВР шефът обвини медиците, че са убили новороденото, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз.

Министърът разясни, че разговорите са водени часове след "престъплението". Това предизвика остра реакция у депутати, НПО-та, здравни институции за това, че Цветанов е изнесъл скандалните разговори и без да има достатъчно доказателства, е обявил лекарите за виновни.

Сега от съда установяват, че свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство и заключенията на  първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извод, че плодът на свидетелката Б.Т. след израждането му е бил "в състояние на висока мозъчна смърт", но е проявявал жизнеподобни признаци.

Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност.

Последващите действия (записването на процеса като аборт, а не като раждане; неизпращането на трупа на бебето за аутопсия) на лицата от медицинския персонал на МБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕООД гр. Горна Оряховица не осъществяват от обективна страна състав на престъпление, защото не е съществувал годен предмет, тъй като не се касае за живороден човешки организъм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 10 години

От SORA са получили и сканирали 8990 изборни протоколи, 6500 от протоколите са преминали контрола на качеството, но 2440 протокола или точно 27 % не са преминали контрола по качеството. Около половината от тези 2440 съдържат невалидна информация или в тях липсва информация. Сред тях има протоколи, в които общия брой на намерени бюлетини не съвпада с общия сбор на гласовете за всички партии, дадени от гражданите точно в тази секция. Това важи за около 250 протокола.

44

Анонимен

преди 10 години

Защо повдигате отново тази история,за да отвлечете вниманието от грандиозната измама,наречена "избори"?Австрийската агенция вчера каза,че от близо 8000 протокола над 2000 са с грешки,питам се,за чия партия са били "грешките" и защо почти никъде не излиза тази новина?!Това означава 1/4 от протоколите нередовни !А това означава нелигитимна власт,това малко престъпление ли е?А вие се занимавате с ланшния сняг

43

Анонимен

преди 10 години

TI TI TI VECHNA LUBOV KAM POSLUSHANIE PODSSLUSHVANE

fallback