Прокуратурата обяви резултатите от проверката за подслушването. Снимка: БТА
fallback

Има предпоставки за незаконно подслушване, установи прокурорската проверка по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени.

Главният прокурор Сотир Цацаров получи сигнала от Станишев на 28 март. В писмото, придружаващо сигнала, Станишев е написал, че е получил запечатан плик от неизвестен подател и е преценил, че информацията е обезпокоителна и не може да бъде премълчана. Подателят е анонимен и завършва писмото си „С надежда и уважение, все още служител на МВР“.

Въз основа на проверката и констатациите на проверяващия екип според прокуратурата са налице предпоставки за образуване на наказателно производство срещу трима директори в СДОТО - за несъздадена организация и ред за използване на специализирана техника. От това са настъпили тежки последици, изразяващи се в уронване престижа на МВР и създаване на условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционните права на гражданите.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на практика две трети от сигнала, предаден от Станишев, е верен.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е дал кратки обяснения пред двама прокурори, в които е изтъкнал, че е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата част отговарят други длъжностни лица.

Констатирани са редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване". В дни през март, в които не е отразено излизането на автомобила с подслушвателна техника, посочен в сигнала, той на практика е засечен по улици в столицата от кадри от видеонаблюдението. За проверката са иззети кадри от видеонаблюдението на София за месец.

Oще по темата

В пътната му книжка и в придружаващи документи обаче пише, че той е на местостоянката си. Има и разминавания в часовете, в които е посочено, че автомобилът е излизал.

Задачите се поставят устно, вписват се в тефтери, които не са класифицирани, и отчетност няма. Ако няма резултат, не се пише никакъв документ, обясниха от прокуратурата.

Началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации би трябвало да се пази не по-малко строго, отколкото ядрените куфарчета, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Разследването продължава. Ще се назначават и експертизи, като една от основните цели е да бъде възстановена изтритата информация. Ще се опитаме да възстановим всичко с експерти на фирмата-производител, съобщи Цацаров.

Ще бъде издадено и разпореждане - предложение до министъра на вътрешните работи – да създаде правила, които да въведе в действие по отношение на зоната, в която съществува нормативен вакуум. Цацаров заяви, че в момента в който е конституирано НС, прокуратурата ще представи пълен комплект от предложения за конкретни изменения в нормативната уредба, касаеща използването на техниката за подслушване в МВР.

Според главния прокурор трябва да има отделна агенция вън от службите за сигурност, която е под силен контрол. Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

411

Темид

преди 11 години

Досега само главният прокукор се държи АДЕКВАТНО в цялата тази помия с подслушванията...Дано и ние да случиме най-после на нормален и свестен прокурор...Такива хора могат да ми вземат УВАЖЕНИЕТО и само ще кажа едно "ПОЗДРАВЛЕНИЯ!"

410

Кейн

преди 11 години

Нито по-беден,нито по-богат,това не е тема на обикновения българин,който е послушен данъкоплатец и затова най-много да чуят поредния му семеен скандал от сагата бедните само плачат

409

Анонимен

преди 11 години

Стана ли по-беден след тези разтъртващи разкрития?

fallback