Сотир Цацаров. Снимка: архив Булфото
fallback

Информацията, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу вече бившия премиер Бойко Борисов, е с изключително ниска степен на достоверност, стана ясно днес от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров уточни, че информацията е постъпила в службите у нас през 2005 година от чуждестранна разузнавателна служба.

Припомняме, че минути след като парламентът гласува оставката на правителството на Борисов, ексминистър-председателят заяви от парламентарната трибуна, че пожизненият председател на ДПС го е поръчал.

От Движението за права и свободи категорично отхвърлиха подобни твърдения, депутатът от Синята коалиция и бивш шеф на НРС Димо Гяуров също остана скептичен към подобна информация.

Oще по темата
Коментарите на всички след изявлението на Борисов се въртяха около това, че трябва да стане ясно кога е постъпила информацията, от коя служба, действително ли е квалифицирана и имал ли е право експремиерът да я оповестява и дали тя е достоверна.

Днес Цацаров отговори на част от тези въпроси. Главният прокурор описа въпросният сигнал като “лист хартия с надпис "строго секретно" и два пасажа“. Борисов обяви от парламентарната трибуна, че става въпрос за официален документ от чужда служба.

Становището на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е, че документът няма качеството на официален документ на хартиен носител, който съдържа класифицирана информация, заяви днес главният прокурор.

Първият параграф от “листа хартия“ се описва, че организираната престъпност у нас подготвя атентат срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов, а вторият - че атентатът е договорен с Ахмед Доган, когото възнамерявали да сложат на мястото на Борисов.

От службите са преценили, че написаното във втория пасаж е с изключително ниска степен на достоверност и затова тогава Борисов не е бил запознат с него.

През тази година, малко преди изявлението на премиера Борисов в Народното събрание, той е бил запознат и с втория пасаж от директора на Националната разузнавателната служба. Становището на Държавната комисия по сигурност на информацията е, че информацията, която Бойко Борисов е представил от трибуната на Народното събрание не е класифицирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

415

Анонимен

преди 11 години

Ако Доган е искал да убие Борисов, то до сега трева да е поникнала на гроба му. Но понеже Борисов го е страх от Доган винаги се презастрахова и "Гузен негонен бяга"Само това ще кажа щом приказва Боко зад гърба на Доган, то значи че Доган е на едни гърди пред него.... и този *** не може да го достигне и ще се пукне от завист.

414

ИВАНЧО

преди 11 години

ИЛИ ИМА ИЗНАСЯНЕ НА КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ, КАКТО КАЗВА СЕГАШНИЯТ ШЕФ НА РАЗУЗНАВАНЕТО, ИЛИ АКО НЯМА, Е НАБЕДЯВЯНЕ ЗА УБИЙСТВО ПО НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС. СЛУЧАЯТ Е ОТ ТИПА НА: "НИТО ТИ ДА СИ ЖИВ, НИТО АЗ ДА СЪМ УМРЯЛ", ТОЕСТ НИКОЙ НЕ Е ВИНОВЕН, В ТОВА НЕЩО КАТО ДЪРЖАВА, БЪЛГАРИЯ. ЖАЛКО ЗА ЦЕЛИТЕ И ИДЕАЛИТЕ, НАЙ-МАЛКО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КОЙТО Е БЕЗУЧАСТЕН ЗРИТЕЛ НА ТАЗИ ПОШЛОСТ И БАНДИТИЗЪМ В ДЪРЖАВНОСТТА. "БУДА" Е НЕВИНЕН. ТОВА Е, ЗА ТОВА ИЗБРАХА ТАКИВА МАГИСТРАТИ.

413

Виви

преди 11 години

И какво излиза, че има документ, в който се обясява, че един абсолютно безкруполен политик иска да убие друг, информацията е изпратена от чужда служба и има грлиф строго секретно. Великият умник Цацаров повтаря като папагал тъпите умозаключения на безмозъчните български служби. Ами ако беше обратната информация. Бойко Борисов да е в ролята на доган. ще гръмне България. Ей за това сме били в робство. Защото сме били и сме банда *** предатели и ***. Ще изчезнем като нация съвсем сигурн

fallback