Алексей Петров. Снимка: Impact press group

Софийският апелативен съд наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лева на Алексей Петров, съобщиха от съда. Петров е подсъдим заедно с Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов за участие в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет и изнудвания.

На 13 декември Софийски градски съд пусна бившата барета под домашен арест. Тогава наблюдаващият прокурор по делото Светлозар Костов заяви, че не знае дали прокуратурата ще протестира решението и отдаде решението на магистратите на коледно чудо.

Още по темата

Днешното решение на САС е окончателно.

На 3 май СГС наложи мярка "задържане под стража" на бившата барета заради опит да влияе на свидетели. Причина за решението на магистратите станаха показанията на двама свидетели – Пламен Устинов и Донка Матева.

Те казаха в съда, че Петров се е опитал да ги накара да променят показанията си.

През септември пък братът на бившия сътрудник на ДАНС – Огнян Петров, опроверга показанията на Устинов, а секретарката му Вяра Петрова опроверга показанията на Донка Матева. Пред съда бившата барета на няколко пъти заяви, че не е се опитвал да влияе на свидетели и заяви, че очаква справедливост.

Според съдебния състав, пуснал Петров под домашен арест, опасността Петров да извърши ново престъпление и да повлияе върху свидетели е отпаднала.

Твърденията на свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева, че върху тях е бил оказван натиск от Петров, не са получили подкрепа от доказателства, смятат съдиите.

Фрапиращо е, че прокуратурата в Тетевен, която разследва твърденията на двамата, не е приключила проверката си за периода май – ноември, заяви съдия Румяна Ченалова на заседанието на Софийски градски на 13 декември, когато Петров беше пуснат под домашен арест.

Решенията на СГС и САС не са изненадващи, защото Петров неколкократно обжалва задържането си, а защитата му дори обяви, че ще съди България в Страсбург.

Адвокатите му обявиха, че решението показва предубеденост, защото съдиите на този етап не могат да преценят кои свидетели казват истината – Донка Матева и Устинов или свидетелите на защитата.

Бившата барета все пак не прекара всички тези месеци в ареста, защото през октомври съдът го пусна да се лекува в Банкя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase