От следствието се противопоставиха на заявените реформи. Снимка: архив Булфото

Камарата на следователите в България се противопоставя категорично на всички опити за пореден път следователите да бъдат превърнати в изкупителна жертва на "поредните псевдореформи в съдебната система".

Това се казва в позицията на камарата, изпратена до “Фокус“. Острата реакция на камарата е предизвикана от изказванията на кандидатите за главен прокурор Сотир Цацаров и Борислав Сарафов и позицията на “България на гражданите“.

Цацаров и Сарафов заявиха желание за реформи в следствието и дори се заговори за намаляване на щатните бройки на следователите.

„В свои интервюта кандидатите за главен прокурор – господата Сотир Цацаров и Борислав Сарафов, изразиха становища, свързани с налагането на нови кадрови и финансови ограничения върху следствието. Бяха посочени и някои неточни данни за натовареността на следователите.

Нещо повече, политическа партия „България на гражданите”, домогваща се до властта, обяви намерението си да ликвидира изцяло следствието въпреки конституционните пречки за това“, пише в декларацията.

Практиката категорично е доказала, че ударите върху следствието в крайна сметка дестабилизират досъдебното производство като цяло. Изходът от създалото се положение е следователите да бъдат достатъчно натоварени, пише още в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase