Снимка: архив, Булфото
fallback

54-годишният собственик на вила „Марциана“ Франц Гренцебах остава в ареста. Мярката му задържане под стража беше потвърдена днес от Апелативния съд във Варна.

Немският бизнесмен, разследван в родината си за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери, ще дочака делото за екстрадицията си в ареста.

Мъжът, който от 7 години живее в България, има статут на временно пребиваващ. Въпреки че и пред втората съдебна инстанция Гренцебах декларира, че желае доброволно да замине за Германия и да съдейства на властите за приключване на следствените действия там, апелативните съдии го оставиха в ареста, съобщиха от пресслужбата на съда.

Задържаният и още двама негови съдружници се разследват за укрити близо 10 млн. евро. Разследващите твърдят, че чрез сделките на фирмата на тримата бизнесмени, разследвани в Германия за периода 2004 - 2008 година са укрити общо 5 257 482 евро корпоративен и занаятчийски данък.

Oще по темата
Укритият данък върху добавената стойност в периода 2006 - 2008 година бил в размер на 1 647 676 евро. Чрез необявен и невнесен данък върху капиталовите разходи през 2006 до 2008 година, Гренцебах е усвоил 1 710 915 евро.

В предходен период от 2003 до 2005 година уличеният Гренцебах е спестил пред данъчните власти в Германия задължение като физическо лице в размер на 2 096 005 евро.

В Германия тези престъпления се наказват с "лишаване от свобода" от 10 до15 години.  Гренцебах беше задържан във Варна след издаване на европейска заповед за арест от германските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

българските

преди 11 години

псевдобизнесмени ги оправадават за това.я вижте колко български бизнесмени укриха данъци и др. а са на свобода и се радват на живота.ама немците имат закони,прокурори и съдии, а у нас-подкупни.

11

българин в германия

преди 11 години

Няма почтена причина Гренцебах да бъде опозорен предварително и държан в затвора на етап търсене на доказателства. Няма почтена причина самото закъсняло с 5 години търсене на доказателства да се представя като влязла в сила присъда - такава няма. Дело от 2007г. изобщо не е тръгнало 5 години поради липса на доказателства. Пише, че имало укриване на данъци още в 2003г., т.е. 9 години не са намерили доказателства и сега хукнали в края на 2012г. из Варна. Гренцебах беше буквално екзекутиран пред българското общество, за да бъде разсипан бизнесът му.

10

Мария за "До 3&

преди 11 години

Допускам, че тези обиди тип ти *** ли си? ги сипе самото пресаташе на Варненския съд, която предварително обяви Гренцебах за виновен. Аз на мястото на греценбах ще заведа дело срещу нея, той е загубил поне 200 пациента х 5,000 евро = 1,000,000евро. Когато някой сипе клевети, трябва са носи финансова отговорност за тях.

fallback