Венета Марковска. Снимка: архив Булфото
fallback

Венета Марковска настоява да бъде издирен авторът на сигналите срещу нея, става ясно от писмо на магистрата до  министъра на вътрешните работи и главния прокурор.

Марковска беше избрана за член на Конституционния съд от квотата на парламента. Около името й се заформи скандал, защото срещу нея в Народното събрание постъпиха сигнали за конфликт на интереси. От Европейската комисия пък предупредиха, че може да изготвят извънреден доклад заради начина на избора на конституционни съдии.

Oще по темата

В писмото си Марковска настоява да бъде издирен “соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му“.

Съдийката обяснява, че “анонимен“ - по нейните думи, сигнал е станал повод “за масирана медийна агресия срещу нейната личност и човешко достойнство“.

Според нея въпросният сигнал е и “повод за заплаха срещу Република България“, защото е изпратен до Европейската комисия.

“Република България е правова държава и се управлява от Конституцията и законите, а не – от доноси“, се казва в писмото.

В него Марковска посочва, че Георги Тонев Колев трябва да бъде издирен, за да се избегнат неблагоприятни международни последици за България от ЕК и опетняване авторитета на българския парламент, гласувал за нея.

Съдийката обяснява още, че така ще защити и своето лично достойнство, гарантирано от Конституцията.

В писмото се обяснява, че Тонев трябва да бъде издирен, “ако изобщо съществува такъв“, което за пореден път показва, че Марковска отхвърля сигнала и настоява на версията си, че става дума за анонимен донос.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

махни се

преди 11 години

Сигнала е "заплаха за Р. България."Бреее къде се слага тая?Тя е заплаха- не можа ли да го разбере тая грозна твар?

100

Анонимен

преди 11 години

balgaria pravova darjava za prestapnicite i prevratadjiite ot 1989 do 2012 godina na koito naroda im dade vlast da go machkat .

99

Жорж

преди 11 години

"Министерството на вътрешните работи ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу Венета Марковска". Това съобщи в Брюксел министър Цветан Цветанов. По думите му, това ще се случи в кратки срокове . Г-н министър, бихте ли обяснили какъв автор и на какъв донос търсите при положение,че подробности по отношенията на Марковска с Георгиев и спречкването на последния с полицаите от 6-о РПУ са публикувани наскоро след скандала през януари 2010 г. в "Дневник" и "Медиапул", а сетне са препечатани в "Правен свят" и "Дневник". Публикациите са подписани, така че не зная какъв вятър гоните. И защо още тогава, г-н министър, вие не поехте разследването на тези публикации, а сега, когато кандидатурата на Марковска се разклати, вие се втурнахте да търсите кое, кой и как. За нас е по-важно истина ли са изнесените в пресата факти, а не автора. Как да разбираме, защо така енергично се нагърбвате с търсенето на автора на сигнала (това не е донос, защото доколкото разбираме, поне част от фактите в него не са лъжа, а верни), вие зад Марковска ли стоите?! Да ви е направило впечатление,че висшата съдийка първаначално отричаше всичко - и познанството с Г.Георгиев, и търсенето на "услуга" директно от зам.министир на МВР, и воденето на 6 дела, в които защитата е водена от Еленски, сетне започна да си "припомня" нещата , а след публикуваното интервю с вашия зам.министър В.Вучков ,тя вече си припомни и срещата с двамата зам.министри, но отрече да е искала помощ за Г. Георгиев. Г-н министър, излиза,че вие сте доста активен и енергичен човек, какъвто трябва да бъде един министър на ВР. Бихте ли впрегнали енергията и ресурса на службите на министерството си ,за да откриете кои са авторите (изпълнителите) на атентата в Сарафово и кои са помощниците. И понеже все пак не обичате да оставяте коня си в средата на реката, бихте ли предложили на съдия Марковска тест на полиграф и оттам да започнете - да се разбере кое е истина и кое -не. Иначе все едно , че правите услуга на върховен съдия...

fallback