Венета Марковска. Снимка: архив, Булфото

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов и заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента.

Кандидатурата на Анастасов беше издигнатa от ГЕРБ, а на Марковска – от независими депутати.

Останалите две кандидатури бяха на Екатерина Михайлова от „Синята коалиция“ и на председателя на търговското отделение във Върховния касационен съд Татяна Върбанова, издигната от Коалиция за България, но те не получиха нужния брой гласове.

Червеният депутат Любен Корнезов поиска да се гласува тайно, но предложението беше отхвърлено.

Името на Марковска беше оспорено в публичното пространство и беше замесено в конфликт на интереси. Независимо от това обаче тя получи 127 гласа в своя подкрепа от ГЕРБ, ДПС и независимите депутати. Против нея гласуваха Синята коалиция и ”Атака”. Общо 9 депутати от ГЕРБ не подкрепиха Марковска, но 78 гласуваха „за“.

Депутатът от управляващата партия Анастас Анастасов получи напълно достатъчните 122 гласа подкрепа.
Още по време на изслушването на Венета Марковска в парламента Янаки Стоилов от БСП съобщи, че има постъпил сигнал, че нейни близки са се сдобили с апетитни имоти.

Сигналът е подаден от лице, подписало се с името Георги Тонев, и е адресиран до председателите на всички парламентарни групи, но пощенската кутия, дадена за обратна връзка, била несъществуваща.

Тонев обръща внимание на чести според него разговори между Марковска и адвокатa Румен Еленски, от което произтичало конфликт на интереси.

В сигнала се споменава и за приятеля й -  бизнесмена Георги Георгиев, като се твърди, че съдия Марковска се намесила и практически издействала уволнението на двама полицаи, позволили си да спрат за проверка мъжа, с когото тя съжителства и който бил видимо пиян, както писа преди няколко дни "Правен свят".

Според изданието публикациите изобилстват с редица любопитни подробности, но по-съществени са твърденията за серия от дарения и много изгодни покупки на недвижими имоти, реализирани както от приятеля на Марковска Георги Георгиев, така и от нейни роднини.

Независимият депутат Дарин Матов, който е декларирал принадлежност към ГЕРБ, представи кандидатурата на Марковска. Той категорично отрече да има договорка с управляващите при избора на Венета Марковска.
„Няма никаква договорка, престанете да търсите под вола теле", отсече независимият депутат.

„Не е добре да се прикриват сигнали, но в случая сигналът срещу мен беше анонимен. Това е сигнал без лице, което е посочило своя адрес, той просто е неидентифициран”, защити се Марковска след избирането й днес.

Тя потвърди, че познава адвокат Еленски и уточни, че той бил прокурор в Плевен, където тя била съдия.

„Аз познавам и много други адвокати, защото това е моята професия. Но тъй като винаги спазвам закона в работата си, преди години майката и сестрата на адвокат Румен Еленски имаха претенция в нашия съд за реституция на един доста апетитен имот в София. Аз бях в състава на съда и искам да подчертая, че аз еднолично не решавам дела, а винаги в съдебен състав. Този състав, в който и аз участвах, отхвърли претенциите на семейството на Румен Еленски”, обясни още Марковска. 

Тя беше категорична, че не се е срещала с никого от управляващите. „Мога да гарантирам, че ще работя без каквото и да било чуждо влияние“, каза тя и добави, че всички твърдения в сигнала не били верни.

Според Синята коалиция има договореност между БСП, ГЕРБ и ДПС за избора на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

„Непочтено, лошо за България е това договаряне между БСП, ГЕРБ и ДПС, за да се направи кандидатура, която беше оспорена в публичното пространство, кандидатура на българския парламент с най-много гласове, коментира Веселин Методиев.

Не помня парламентът да е бил толкова силно построен в такава коалиция между власт и опозиция срещу публичното мнение, отбеляза той. Доказателство за договорката е самото гласуване, каза Методиев.

Анастас Анастасов - официалният кандидат на управляващите, потъна в това гласуване, защото нямаше гласове на ДПС - 0 бяха, а БСП гласува фактически по-малко за него, отколкото за Марковска и затова тя взе най-много гласове, посочи Методиев.

БСП си пожертваха включително и собствения кандидат, смята той. Досега Конституционният съд беше изцяло на Първанов, сега ще бъде може би на някаква такава коалиция, предположи Веселин Методиев.

От ДПС категорично отхвърлиха твърденията, че има договорки за избора на конституционни съдии от квотата на парламента. Изборът им бил политически логичен – да не подкрепят кандидатурата на ГЕРБ.

ГЕРБ избраха две свои кандидатури за членове на Конституционния съд /КС/, коментира и червената депутатка Мая Манолова. Очевидно обаче на мнозинството от ГЕРБ не са необходими хора в КС, които да съчетават безупречен професионализъм с висока почтеност, добави тя. 

Тя посочи, че Коалиция за България е гласувала "за" единно за кандидатурата на съдия Татяна Върбанова. Ако някой от депутатите от КБ е подкрепил другите кандидатури, би следвало да отправите въпроси към него, посочи Манолова.

По думите й е имало няколко гласа от левицата за кандидатурата на Екатерина Михайлова и дори един глас за Анастас Анастасов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase