Снимка: БТА
fallback

„Аллах е велик”! Това скандираха около 200 души, които са се събрали пред Пазарджишкия окръжен съд и следят делото за проповядване на радикален ислям, в което са обвинени 13 имами.

Хората защитават обвиняемите и през целия ден следяха това, което се случва в залата. Делото днес беше на два пъти отлагано и започна реално в 14 часа. Следобед беше разпитан един от основните свидетели по делото – Хюсеин Ходжа, който се отрече от показанията си, които е дал по време на досъбедното производство. Хюсеин е имам от Велинград. 

Според прокуратурата организацията "Ал-Уакф ал-ислями" е клон на едноименната саудитска фондация. Тя действа на територията на Пазарджик, Смолян и Благоевград. Религията, която са проповядвали членовете на групата, се приема като официална в Саудитска Арабия.

Oще по темата
 В европейските държави тя се разпространява сред по-младите мюсюлмани. Салафитското направление е течение в исляма. Организацията работи в България от 1980 година. Тя не е регистрирана по законен начин.

Пред магистратите в Пазарджик Хюсеин Ходжа каза, че течението „салафизъм" е връщане към стриктното спазване на Корана и всички „млади ходжи" спазват указанията. Той заяви, че лекции и семинари са провеждани в апартаменти на жилищни сгради и в джамиите от обвиняемите. Хонорарът на лекторите били давани на имамите под формата на дарение между 300 и 1000 лева. За това не са давани документи, нямало е договори.

Ходжа твърди, че ръководител на „ Ал-Уакф - ал Ислями" е Муафак Аласад, първият призован свидетел по делото, който в началото на заседанието поиска преводач, за да даде показания пред съда.

При изключително засилени мерки за сигурност протече съдебното заседание в сряда, то продължава от 9 часа в четвъртък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

343

Анонимен

преди 11 години

Вече НИКОГА чуждоземци на българска земя! Гледайте какви идиотии правят. А уж са станали БГ граждани...

342

Анонимен

преди 11 години

VSI4KI TEZI KOITO KAZVAT, 4E ALLAH E VELIK ,NEKA PO NA-BURZIQ I BOLEZNEN NA4IN DA OTIDAT PRI NEGO!!TAKA ZEMQTA 6TE SE O4ISTI OT GADOSTTA ISLQM!!!

341

fuck off

преди 11 години

samo smart za takiva izvrateni sa6testva kato tezi.do edin trqbva da se iztrebqt mrasnata gad zaedno s decata i jenite im.........6te im dam edin allah li e kakuv tam nqkakuv *** i toi.......smart i samo smart za takiva bokluci kato tezi

fallback