Снимка: архив, Булфото

Скандал между 300 мюсюлмани и охраната на съда в Пазарджик избухна тази сутрин.

Случката се разигра преди началото на съдебно заседание, в което пред магистратите се изправиха 13 души, членове на нерегистрираната организация "Ал-Уакф ал-ислями".

Те са обвинени в проповядване на радикален ислям.

300 души, които придружават обвиняемите, се опитаха да влязат в залата на Пазарджишкия окръжен съд, но охраната допусна само 50 от тях.

Това породи напрежение между присъстващите и органите на реда. Допълнителни полицейски сили охраняват съдебната палата.

Още по темата
Съдът даде ход на делото. Организацията "Ал-Уакф ал-ислями" е клон на едноименната саудитска фондация. Тя действа на територията на Пазарджик, Смолян и Благоевград. Ръководителят на групата е ходжа от град Сърница.

В съдебната зала прокурорът по делото Недялка Попова прочете обвинителния акт.

Според него религията, която са проповядвали членовете на групата, се приема като официална в Саудитска Арабия. В европейските държави тя се разпространява сред по-младите мюсюлмани.

Салафитското направление е течение в исляма. Организацията работи в България от 1980 година. Тя не е регистрирана по законен начин.

Членовете й от преди 30 години са били екстрадирани от нашата страна, по-късно обаче местата им били заети от български граждани, които са получили религиозно образование зад граница.

Предстои съдът да се запознае със събраните доказателства, дейността на подсъдимите и пътищата, по които е финансирана тяхната организация.

Пред съдебната палата продължават да стоят около 300 души, приближени на обвиняемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase