Тримата обвиняеми по делото получиха условни присъди. Снимка: Булфото
fallback

Условни присъди постанови Апелативният съд във Велико Търново за тримата подсъдими по делото за пожара във влака София-Кардам, при който през 2008 година загинаха девет души.

Съдът призна за виновен бившия директор на поделение "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов, като му наложи 1 година и шест месеца лишаване от свобода с три години изпитателен период. На предните две инстанции той бе оневинен, но според магистратите сега той носи отговорност за това, че е разпоредил двойно заключване на вагоните, което е попречило на евакуацията на пътниците от горящия вагон.

Присъдата на шафнера на влака Георги Георгиев беше намалена от 12 на 3 години лишаване от свобода условно, с 4-годишен изпитателен период.

Присъдата на началника на влака Иванка Костадинова също беше намалена от осем на 2 години и половина, също с четиригодишен изпитателен срок.

Според съда тримата, солидарно с БДЖ "Пътнически превози" ЕООД, ще трябва да заплатят 1,9 млн. лв. обезщетение на 19-те близки на загиналите във влака жертви, както и разноските по делото.

Присъдата може да се обжалва в 15 дневен срок пред ВКС.

Част от близките на загиналите отбелязаха,  че са недоволни от условните присъди и ще обжалват решението на апелативния съд. От своя страна шафнерът на влака Георги Георгиев също заяви, че ще иска пълно оневиняване и вероятно също ще обжалва постановената присъда.

Oще по темата

Dnes.bg припомня, че пожарът във влака София-Кардам пламна през нощта на 28 февруари 2008 година близо до гара Червен бряг. Тогава в огненият ад смъртта си намериха 9 души.

На първа инстанция шафнерът Георги Георгиев получи присъда от 12 години затвор, а началник влака Иванка Костадинова бе осъдена на 8 години. Третият подсъдим - Георги Иванов, беше оправдан.

По-късно Великотърновският апелативен съд намали присъдите им - Георгиев получи 8,5 години затвор, а Костадинова – 5.

С решение на Върховния касационен съд от 14 септември 2011 г. бе отменено като незаконосъобразно решението на Апелативния съд във Велико Търново и делото бе върнато за разглеждане от нов състав на съда.

Според върховните магистрати от ВКС Георги Георгиев и Иванка Костадинова са осъдени при неизяснена фактическа обстановка – експертизата по делото не доказва дали те са можели да реагират за 4 минути при пожар, обхванал целия кушет вагон.

Отделно от това ВКС счете, че Апелативният съд във Велико Търново е допуснал грешка, като е оправдал зам.-директора на поделение "Пътнически превози"-София в БДЖ Георги Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 11 години

ВИНОВНО Е САМО РЪКОВОДСТВОТО НА БДЖ! ЗНАЕЩИ ЧЕ ИМА НЕИЗПРАВНИ ВАГОНИ ГИ ПУСКАТ ПО ЛИНИИ. НЕ МОЖЕ ВЛАКОВИЯ ПЕРСОНАЛ ДА ОТГОВАРЯ ЗА ТОВА.

40

Анонимен

преди 11 години

Тези хора за нищо не са виновни! Какво да направят, като вагоните са неизправни, но в експлоатация от БДЖ, както и с неработещи противопожарни системи? С какво е виновен персоналът на влака за това? Техните функции са да следят за движението на влака, за ред и дисциплина, както и да помагат при аварии, но след като вагоните са неизправни, какво могат да направят те? Да препикаят пожара и да го загасят? Или да полетят като птици? Само се манипулира общественото мнение. БДЖ трябва да съдена!!!!!

39

Умник

преди 11 години

Абе вие смятате ли, че има виновни в случая? Дали не е виновна амортизацията на вагоните на БДЖ и това, че цялата й система е остаряла? В такъв случай плюете по хора, които за нищо не са виновни. Погледнете го и от тая гледна точка преди да си изливате яда за състоянието на държавата и държавните стуктури и предприятия върху обикновения работник....

fallback