Тримата обвиняеми по делото получиха условни присъди. Снимка: Булфото

Условни присъди постанови Апелативният съд във Велико Търново за тримата подсъдими по делото за пожара във влака София-Кардам, при който през 2008 година загинаха девет души.

Съдът призна за виновен бившия директор на поделение "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов, като му наложи 1 година и шест месеца лишаване от свобода с три години изпитателен период. На предните две инстанции той бе оневинен, но според магистратите сега той носи отговорност за това, че е разпоредил двойно заключване на вагоните, което е попречило на евакуацията на пътниците от горящия вагон.

Присъдата на шафнера на влака Георги Георгиев беше намалена от 12 на 3 години лишаване от свобода условно, с 4-годишен изпитателен период.

Присъдата на началника на влака Иванка Костадинова също беше намалена от осем на 2 години и половина, също с четиригодишен изпитателен срок.

Според съда тримата, солидарно с БДЖ "Пътнически превози" ЕООД, ще трябва да заплатят 1,9 млн. лв. обезщетение на 19-те близки на загиналите във влака жертви, както и разноските по делото.

Присъдата може да се обжалва в 15 дневен срок пред ВКС.

Част от близките на загиналите отбелязаха,  че са недоволни от условните присъди и ще обжалват решението на апелативния съд. От своя страна шафнерът на влака Георги Георгиев също заяви, че ще иска пълно оневиняване и вероятно също ще обжалва постановената присъда.

Още по темата

Dnes.bg припомня, че пожарът във влака София-Кардам пламна през нощта на 28 февруари 2008 година близо до гара Червен бряг. Тогава в огненият ад смъртта си намериха 9 души.

На първа инстанция шафнерът Георги Георгиев получи присъда от 12 години затвор, а началник влака Иванка Костадинова бе осъдена на 8 години. Третият подсъдим - Георги Иванов, беше оправдан.

По-късно Великотърновският апелативен съд намали присъдите им - Георгиев получи 8,5 години затвор, а Костадинова – 5.

С решение на Върховния касационен съд от 14 септември 2011 г. бе отменено като незаконосъобразно решението на Апелативния съд във Велико Търново и делото бе върнато за разглеждане от нов състав на съда.

Според върховните магистрати от ВКС Георги Георгиев и Иванка Костадинова са осъдени при неизяснена фактическа обстановка – експертизата по делото не доказва дали те са можели да реагират за 4 минути при пожар, обхванал целия кушет вагон.

Отделно от това ВКС счете, че Апелативният съд във Велико Търново е допуснал грешка, като е оправдал зам.-директора на поделение "Пътнически превози"-София в БДЖ Георги Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase