Снимка: архив, Impact Press Group

12 известни пловдивчани са задържани за източването на ДДС в размер на 5,6 милиона лева от държавната хазна. Всички те са бизнесмени, занимавали се с внос на плодове и зеленчуци. Някои от тях дълго време на карали скъпи коли с марки „Порше” и „Бентли”.

Това кара прокуратурата в Пловдив да започне разследване и за пране на пари. Един от задържаните е племеник на легендата на българския футбол Христо Бонев. В ареста е и цитрусовият бос Сотир Янков заедно с дъщеря си и съпругата си Елена, която държи салони за красота в Пловдив. Другите задържани са на възраст между 25 и 68 години.

„Обвиненията са за това, че в различни форми на съучастие се е стигнало до избягването на дънъчни задължения в размер на 5,6 милиона лева”, съобщи пред Dnes.bg заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Шефката на салоните за красота често е забелязвана в Пловдив да кара новото си „Порше”. Друг от задържаните пък е парадирал с "Бентли". Това не е убегнало от погледа на разследващите.

Източването на средствата е станало в последните две години. Иззети са компютри и доказателства от офисите и жилищата на обвинените. Всички 12 задържани остават в ареста за срок от 72 часа, като се разследват и за пране на пари.

„Част от скъпите вещи, включително автомобили, е една от индикациите, че се е стигнало до трансформирането на парични средства с тези вещи или имоти, което е свързано с прането на пари”, съобщи още прокурор Гавраилов.

Наказанието за подобно престъпление е затвор до 8 години или конфискация на имущество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase