Цветан Цветанов Снимка: БТА

Нямам противоречия с президента, нямам желание да влизам в спорове. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като стана ясно, че позициите им с  Росен Плевнелиев за уволнението на съдията от СГС Мирослава Тодорова рязко се разминават.

След решението на Висшия съдебен съвет Плевнелиев обяви, че е обезпокоен от решението на ВСС, което създавало усещането за необективност. Цветан Цветанов пък, който твърдо стои зад решението на кадровиците в съдебната система, се учуди от реакцията на държавния глава и изрази убеждение, че президентът не е запознат в детайли с това, което става във ВСС.

Плевнелиев обаче ясно даде да се разбере, че позицията му остава непроменена и вчера отново подчерта, че решението на ВСС е необосновано и необективно. Така уволнената съдийка стана повод за първия публичен сблъсък между вицепремиера и държавния глава.

"Президентът има своята компетентност и всеки има възможност да дава своето мнение. Аз давам оценката си на фактите, а те са – 57 забавени дела", коментира Цветанов днес.

Още по темата

"Имало е случаи за сериозен оказан политически натиск върху съдебната система и затова тя е на това дередже. Това, че имам гражданска позиция, не ме прави враг на съдебната власт", категоричен беше министърът.

По думите му той не оказвал натиск върху съда, а такъв оказвали хора като лидера на ДСБ Иван Костов и говорителя на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Абсолютно недопустимо е подобни лица да се изказват за съдебната система, заяви министърът.

"Моята позиция е, че съдебната система е независима. Трябва да се вслушваме в гласа и болката на преживяното от жертвите на престъпността. Когато говорим за прозрачност, тя трябва да бъде пълна", добави Цветанов.

"Има съдии със забавени дела, дознатели с просрочени дела, но няма съдия, на който по давност да бъде прекратено едно дело", аргументира се още той.

Помолен да коментира черновата на доклада на Европейската комисия, която бе оповестена от медиите, министърът заяви, че за първи път от 2009 г. у нас има ефективна борба с организирана престъпност.

Той добави, че приема механизма за оценка като партньорство с ЕК. По думите му правителството е изпълнило на 100% препоръките и знаковите дела дават ясен знак на организираната престъпност.

Той добави, че работна група в МВР разследва всички поръчкови убийства през последните 15 г. и очаква резултати в най-скоро време.

На въпрос за бягството на Братя Галеви, което ще бъде споменато в доклада на ЕК, вицепремиерът Цветан Цветанов каза: "Предприели сме абсолютно всички действия по всички възможни международни канали, за да са локализирани и да бъдат задържани. Рано или късно това ще стане факт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase