Снимка: БТА

Позицията на президента Росен Плевнелиев за уволнението на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова от ВСС остава непроменена.

„Продължавам да твърдя, че решението на ВСС за уволнението на съдия Тодорова е необосновано и необективно, което остави съмнение, че се подхожда не системно, а по-скоро индивидуално към някой, който освен че има силна гражданска позиция, но и води дела срещу вътрешния министър", каза Плевнелиев в Добрич.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов се учуди от реакцията на държавния глава, който в края на миналата седмица обяви, че е обезпокоен от решението на ВСС, което създавало усещането за необективност.
Цветанов изрази убеждение, че президентът не е запознат в детайли с това, което става във ВСС.

„Не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела. Това, ако е вярно и действително президентът поддържа такава теза, не бих го приел за една демократична държава", коментира Цветанов.
Плевнелиев обаче даде да се разбере, че остава на същото мнение.

Още по темата

„Ако ВСС искаше да вземе едно наистина обективно и обосновано решение, той просто можеше много просто да каже: Да, вярно е, че забавянето на някои съдебни дела е системен проблем”, коментира президентът.

Той допълни, че ако има системен проблем, трябва следователно да се търси и системно решение – какъв е проблемът, къде се случва, кои съдии системно нарушават и кои не толкова.

Според него е крайно време съдебната система да докаже, че е обективна, надпартийна, ефективна и че може да й се има доверие.

"Работата на политиците на този етап - в следващите два месеца, е да подкрепят прозрачна процедура за избор на нов Висш съдебен съвет", смята президентът.

„Ако изберем качествени хора в новия ВСС и ако направим прозрачни правила, със сигурност ще имаме един добре работещ орган, но каквито и закони да променяме, ако там попаднат хора, които не работят за репутацията на системата и изпадат в политически зависимости, тогава няма как да имаме резултатите, които искаме“, категоричен беше държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase