Страната ни е осъдена да плати 57 хил. евро по седем дела. Снимка: архив, Булфото
fallback

Правителството ще трябва да изплати над 57 хил. евро обезщетение и разноски по седем дела, заведени срещу държавата пред Европейския съд по правата на човека, съобщиха от МС.

В пет от случаите Съдът е констатирал нарушение на правото на справедливо и публично гледане на делото в разумен срок от независим и безпристрастен съд.

На жалбоподателите Димитър Василев, Николов и Василев, Петрова, Стоянов и Коцев и Ерменкова, ще бъдат изплатени общо 18 200 евро за претърпени имуществени и неимуществени вреди и 4427 евро за разноски по делата.

Йордан Петров пък е осъдил държавата за полицейско насилие. През януари 2001 г. по време на проверка за установяване на самоличността Йордан Петров участва в престрелка с полицията, от която впоследствие умира полицай.

Петров е арестуван на следващия ден и по негови твърдения две денонощия е бит и изтезаван, за да признае, че е убил полицая и че е участвал в извършването на грабежи и друго убийство.

Определеното обезщетение, което държавата трябва да изплати, е от 10 000 евро за неимуществени вреди и 6650 евро за разходи и разноски.

По седмия случай на П. М. е констатирано бездействие на властите, които в продължение на осем години не са открили адреса на обвинен в изнасилване на малолетна.

В крайна сметка нямало наказание поради изтичане на предвидената давност. На жалбоподателката сега е присъдено обезщетение от 15 000 евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разходи по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

асфс

преди 11 години

виновните, батенца, са тея които са били на власт по това/онова време.и според мен е крайно време тези хора да си поемат отговорността. стига са стояли в учебниците по история, да се разходят малко до затвора.

28

Българин

преди 11 години

.........и защо ще плащаме ние, данъкоплатците !?!?Виновните осъдени ли са, разследвани ли са, поне уволнени ли са ???И майката на убитият Боби Райнов се готви да съди държавата заради това, че 7-8 ушеви *** са гледали бездейно как *** съсичат момчето и, а две години след тгова съдии и прокурори правят всичко възможно да забатачат делото и да оттърват от отговорност *** ***.... и накрая пак ние ще плащаме !!! И цяла Европа ще разбере какви безобразия се вършат тук !!!

27

ДЕДО ЙУХ

преди 11 години

Боко и Цоко да платят тези глоби от личните си сметки. Не целия народ да плаща през бюджета за некадърността на някои.

fallback