Страната ни е осъдена да плати 57 хил. евро по седем дела. Снимка: архив, Булфото

Правителството ще трябва да изплати над 57 хил. евро обезщетение и разноски по седем дела, заведени срещу държавата пред Европейския съд по правата на човека, съобщиха от МС.

В пет от случаите Съдът е констатирал нарушение на правото на справедливо и публично гледане на делото в разумен срок от независим и безпристрастен съд.

На жалбоподателите Димитър Василев, Николов и Василев, Петрова, Стоянов и Коцев и Ерменкова, ще бъдат изплатени общо 18 200 евро за претърпени имуществени и неимуществени вреди и 4427 евро за разноски по делата.

Йордан Петров пък е осъдил държавата за полицейско насилие. През януари 2001 г. по време на проверка за установяване на самоличността Йордан Петров участва в престрелка с полицията, от която впоследствие умира полицай.

Петров е арестуван на следващия ден и по негови твърдения две денонощия е бит и изтезаван, за да признае, че е убил полицая и че е участвал в извършването на грабежи и друго убийство.

Определеното обезщетение, което държавата трябва да изплати, е от 10 000 евро за неимуществени вреди и 6650 евро за разходи и разноски.

По седмия случай на П. М. е констатирано бездействие на властите, които в продължение на осем години не са открили адреса на обвинен в изнасилване на малолетна.

В крайна сметка нямало наказание поради изтичане на предвидената давност. На жалбоподателката сега е присъдено обезщетение от 15 000 евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разходи по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase