Братя Галеви станаха ИзбеГалеви. Снимка: архив Булфото

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви.

Те са обвинени като ръководители на организирана престъпна група за пране на пари и превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание.

Организираната и ръководена от братя Галеви група е действала от януари 2003 г. до края на 2010 г. на територията на София и Дупница.

Още по темата

Те са успели да "изперат" милиони левове, придобити от престъпна дейност, посочват от "Антимафия".

Специализираната прокуратура е привлякла като обвиняеми за участие в престъпната група Методи Любомиров Ковачев и Христинка Георгиева Ангелова. Предстои да се установят и други лица, участвали в групата.

По данни на разследващите от януари 2003 година до март 2004 г.  Галеви и Христинка Ангелова, които са подбудители и помагачи в прането на пари, са склонили Методи Ковачев да преведе пари в щатски долари и евро.

Той трябвало да нареди средствата извън страната от сметки на "Катон – Транс" ЕООД в българска банка по сметки на различни бенефициенти в различни чуждестранни банки. Така са преведени суми с обща левова равностойност на 576 779,30 лв.

При операциите са използвани документи с невярно съдържание - договори за покупка и внос на стоки в страната, твърдят от прокуратурата.

Престъпната група е продължила да действа от април 2004 г. до края на 2010 г. в София, в Дупница и в чужбина.

Тогава отново Пламен Галев и Ангел Христов в съучастие като подбудители с Христинка Ангелова са склонили Методи Ковачев да извърши множество финансови операции.

Става дума за парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай.

Разследващите предполагат, че Ковачев е знаел или предполагал, че сумите на обща стойност 35 515 628,40 лв. са придобити чрез престъпление.

Настоящите обвинения на братя Галеви са повдигнати задочно, защото двамата са в неизвестност. Те изчезнаха в началото на май, след като Върховният касационен съд ги призна за виновни за организиране и ръководене на престъпна група за изнудвания.

Галев и Христов са обявени за общодържавно издирване и Interpol ги издирва с червена бюлетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase