Цветанов очаква Галеви да се предадат. Снимка: архив, БТА

„Надявам се Галеви сами да се предадат, както го направиха по-рано. Това е най-разумното“, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в Кюстендил.

Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, осъдени за ръководене и участие в престъпна банда за рекет и изнудване, вече са обявени за общодържавно издирване.

Вчера служителите на "Съдебна охрана" не успяха да ги открият на адресите им в село Ресилово.

След окончателното решение на ВКС от 3 май двамата трябваше да бъдат настанено първоначално в Бобовдол, където да преминат адаптация, а след това да бъдат преместени в затворническото общежитие в Самораново - на метри от дома им.

Вече се появиха информации, че Братя Галеви са напуснали страната.

Още по темата

„Всичко е възможно, само можем да предполагаме. В много от случаите след първа, втора и трета инстанция, когато последната се е произнесла, осъдените по-трудно се откриват“, коментира МВР шефът тиражираната информация.

„Затова с контактите, които имаме, и с възможностите на Интерпол и Шенгенската информационна система се дава възможност там, където бъдат локализирани, да бъдат задържани и да бъдат предадени на властите, за да излежават съответните присъди“, коментира Цветанов.

Той все пак уточни, че няма данни Галев и Христов да са напускали страната. По думите му сега според процедурата МВР трябва да започне издирване и блокиране на всички граници.

Това не е първото „изчезване“ на дупнишките бизнесмени, за което припомня и вътрешният министър Цветан Цветанов.

През декември 2008 година Пламен Галев беше обявен за общонационално издирване, след като беше обвинен, че е изнудвал журналистиката от в. “Струма” Лидия Павлова. След това той заедно със своя съдружник Ангел Христов се явиха в сградата на ГДБОП в София.

Христов тогава обяви, че двамата разбрали от радиото, че полицията издирва Галев и затова той сам се е предал.

Два месеца пък по-рано при спецакция на прокуратурата, полицията, ДАНС и НАП бяха проверени имоти на скандалните бизнесмени - автокъщи, офиси, административни сгради и жилища в Дупница, Перник и София.

Братя Галеви тогава бяха призовани по телефона да се явят на разпит в Кюстендил, но те бяха в неизвестност за около 24 часа. На другия ден се явиха доброволно в Националната следствена служба. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase