Братя Галеви станаха ИзбеГалеви. Снимка: архив Булфото
fallback

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви.

Те са обвинени като ръководители на организирана престъпна група за пране на пари и превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание.

Организираната и ръководена от братя Галеви група е действала от януари 2003 г. до края на 2010 г. на територията на София и Дупница.

Oще по темата

Те са успели да "изперат" милиони левове, придобити от престъпна дейност, посочват от "Антимафия".

Специализираната прокуратура е привлякла като обвиняеми за участие в престъпната група Методи Любомиров Ковачев и Христинка Георгиева Ангелова. Предстои да се установят и други лица, участвали в групата.

По данни на разследващите от януари 2003 година до март 2004 г.  Галеви и Христинка Ангелова, които са подбудители и помагачи в прането на пари, са склонили Методи Ковачев да преведе пари в щатски долари и евро.

Той трябвало да нареди средствата извън страната от сметки на "Катон – Транс" ЕООД в българска банка по сметки на различни бенефициенти в различни чуждестранни банки. Така са преведени суми с обща левова равностойност на 576 779,30 лв.

При операциите са използвани документи с невярно съдържание - договори за покупка и внос на стоки в страната, твърдят от прокуратурата.

Престъпната група е продължила да действа от април 2004 г. до края на 2010 г. в София, в Дупница и в чужбина.

Тогава отново Пламен Галев и Ангел Христов в съучастие като подбудители с Христинка Ангелова са склонили Методи Ковачев да извърши множество финансови операции.

Става дума за парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай.

Разследващите предполагат, че Ковачев е знаел или предполагал, че сумите на обща стойност 35 515 628,40 лв. са придобити чрез престъпление.

Настоящите обвинения на братя Галеви са повдигнати задочно, защото двамата са в неизвестност. Те изчезнаха в началото на май, след като Върховният касационен съд ги призна за виновни за организиране и ръководене на престъпна група за изнудвания.

Галев и Христов са обявени за общодържавно издирване и Interpol ги издирва с червена бюлетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 11 години

Само не разбрахме сега,съда, ГОНИ МИХАЛЯ, или ЧАКА ГОДО? ТОВА Е ВЪПРОСА? Защото на нас простия,*** електорат, иначе всичко останало ние ЯСНО ,КАТО БЯЛ ДЕН!

57

Анонимен

преди 11 години

Страхотен трик да примамиш избягал затворник като му повдигнеш обвинения за пране на пари. Белки се предаде. Няма що.

56

Анонимен

преди 11 години

sada se podigrava s naroda

fallback