Петров ще остане зад решетките. Снимка: Impact press group

Бившата барета Алексей Петров остава окончателно в ареста, реши тричленен състав на Софийския апелативен съд, като потвърди решението на Софийския градски съд.

Решението не подлежи на обжалване. На 3 май СГС промени мярката за неотклонение на Петров от “подписка“ в най-тежката –  “задържане под стража“.

Още по темата

Като причина за решението си СГС посочи свидетелските показания на сестрата на починалата преди години винена кралица Роза Георгиева -  Донка Матева, и бившият служител на НСО Пламен Устинов, че Петров се е опитвал да им въздейства и да ги накара да лъжесвидетелстват.

Баретата обжалваше наложената мярка за неотклонение с мотивите, че винаги се е явявал на заседанията и никога не е възпрепятствал процеса и заради това, че свидетелските показания не могат да са единственото доказателство, тъй като магистратите не могат да решават дали те са истина или не.

Обвинението представи доклади, които показват, че колата на бившата барета е била спряна през януари на изхода Ямбол и в нея се е возела Матева.

Днес магистратите обявиха, че показанията на двамата свидетели са достатъчно основание за промяна на мярката „подписка” в по-тежка, тъй като ограниченията, наложени му по най-леката мярка очевидно не са в състояние да му попречат да извърши престъпление и най-вече да оказва въздействие върху свидетелите по един или друг начин.

Магистратите приемат, че наистина до момента подсъдимият Петров винаги се е явявал в съдебно заседание и не е нарушавал мярката си за неотклонение „подписка”.

В същото време обаче САС намира това за недостатъчно за отмяна на определението на СГС, тъй като основанието за налагането на най-тежката мярка за неотклонение е наличието на опасност подсъдимият да извърши престъпление срещу правосъдието.

Алексей Петров е подсъдим по делото “Октопод“ за ръководене и участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване.

На заседанието по делото на 2 май Донка Матева промени изцяло показанията си.

Матева беше един от най-големите защитници на Петров и дори беше част от инициативния комитет, който искаше освобождаването му.

При повторния си разпит обаче тя заяви, че Петров е рекетьор и й е отнел имоти.

Бившият служител на НСО Устинов пък разказа как Петров му е поръчал убийството на бизнесмена Васил Божков.

Някогашният охранител за пореден път каза, че се страхува за живота си. В целия доста дълъг обвинителен акт срещу Алексей Петров обаче не се споменава нищо за поръчкови убийства.

От прокуратурата заявиха, че може да бъдат повдигнати още две обвинения – за въздействие върху свидетели и поръчкови убийства. Такива стъпки обаче до момента не са направени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase