Алексей Петров.Снимка: Impact press group

Този процес е политически и правителството, и лично премиерът Бойко Борисов ме рекетират, заяви подсъдимият по делото "Октопод" Алексей Петров.

Днес прокуратурата поиска по-тежка мярка за Петров – задържане под стража или домашен арест.

Според прокуратурата има опасност Петров да окаже въздействие на ключови свидетели.

Бившият служител на НСО Пламен Устинов обяви пред съда, че Петров е настоявал да оттегли показанията си при среща между двамата.

На заседанието вчера, което продължи до 01.00 през нощта, Устинов заяви, че Петров му е поръчал убийството на бизнесмена Васил Божков.

Показанията му обаче нямат кой знае какво отношение по делото, защото Петров и още петима души са дадени на съд заради участие и раководене на организирана престъпна група за рекет и изнудване, но никъде в обвинителния акт не става дума за поръчкови убийства.

За срещата си с Устинов  Алексей Петров обясни, че била по настояване на бившия служител на НСО. Разговорът им бил свързан с опит за атентат срещу него. На срещата им пристъвали и други хора.

"За мен това е от изключителна важност и изобщо не ме притеснява, че някой ще ме упрекне за този контакт със свидетел", обясни още ексслужителят от службите.

Петров бе категоричен, че никой не е оказвал никакво влияние върху двамата свидетели Донка Митева и Пламен Устинов.

Вчера Митева също даде показания по делото, след като веднъж вече беше разпитвана в края на януари. В сряда обаче тя поиска отново да даде показания.

Митева обвини Петров, че й е отнел апартамент в столицата както и луксозна сграда.

Снощи свидетелката направи завой на 180 градуса, след като малко след задържането на Петров, още докато бившата барета от ДАНС беше в затвора, Митева се включи в граждански комитет, който настояваше всички обвинения срещу "лоялния гражданин" да бъдат свалени.

Арексей Петров обаче обясни, че никога не е упражнявал натиск срещу жената и дори я приемал като своя майка.

"Страхотно я уважавах за това, което направи за мен след ареста", коментира Петров.

Заседанието продължава с изслушването на свидетелката Павлета Иванова. Съдът ще се произнесе за мярката за неотклонение на Петров след разпита на свидетелите, които са десетки.

Магистратите трябва да решат и дали да дадат на бившата барета разрешение за бизнес пътуване до Русия през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase