Николай Русинов-Чеци. Снимка: МВР

Николай Русинов-Чеци, обвинен в убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, остава за постоянно в ареста, реши Софийският апелативен съд.

Чеци бе задържан в края на миналия месец и бе обвинен, че в съучастие е убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост Яна.

Основанията за повдигнатото му обвинение бяха резултатите на ДНК експертизата, изготвена в Австрия.

Според нея от намерените на местопрестъплението седем косъма, пет принадлежат на Русинов, а другите два – на неизвестни лица.

Въпреки че четири месеца в ареста прекара и Пламен Трифонов, впоследствие се оказа, че срещу него няма доказателства за съпричастност към смъртта на момичето.

Според апелативния съд разследващите са събрали достатъчно доказателства за това, че Русинов е извършител на убийството на Яна Кръстева.

Съдът прие, че обвиняемият е бил с момичето в часовете, в които се предполага, че тя е била убита - между 3 и 6 часа сутринта.

Според магистратите доказателство за съпричастността на Русинов е и това, че неговите косми са намерени по частите от тялото на момичето, които са били притиснати, за да бъде тя убита - шията, гръдния кош и корема.

Още по темата

Защитата на Николай Русинов твърди, че той единствено е имал сексуален контакт с Яна Кръстева, след което
си е тръгнал.

Адвокатът му изтъкна, че независимо от резултатите от експертизата това не дава основание да се приеме, че Русинов е убил Яна.

С днешното решение Софийският апелативен съд потвърди решението от миналата седмица на Софийския градски съд, който също рещи да  го остави в ареста.

Тогава магистратите се позоваха на психиатрична експертиза на Русинов. Според нея той е непредсказуем, неконтролируем и склонен към агресия.

Трупът на Яна Кръстева бе намерен от случайни минувачи на 10 юли миналата година в Борисовата градина в София.

Момичето е било видяно за последно в парка по време на музикалния фестивал София рокс да слуша с приятели гостуващата група Джудас Прийст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase