Божидар Нанев не е изненадан, че е оправдан. Снимка: БТА
fallback

Софийският градски съд оправда първия министър от кабинета на ГЕРБ, влязъл в съда - Божидар Нанев.

Той беше подсъдим за сключването на две неизгодни сделки за доставка на "Тамифлу" в края на 2009 г., когато у нас имаше бум на разпространение на т. нар. свински грип.

Според обвинението бившият здравен министър съзнателно е сключил неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването и "Рош България" ЕООД за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу".

Според прокуратурата Нанев е предпочел да купи лекарствата от фирмата "Рош - България", въпреки че британската здравна служба е предложила по-изгодна оферта и е ощетил държавата с близо два и половина милиона лева.

Oще по темата

На вчерашното заседание по делото прокуратурата поиска пет години затвор за Нанев.

След като днес чу оправдателната си присъда, ексминистърът заяви, че не е изненадан и е очаквал точно това.

"Тези медикаменти свършиха много добра работа при следващите вълни на грипа", посочи той.

По думите му е било трудно две години да чака да бъде оправдан, след като е бил обвинен и почернен.

Божидар Нанев заяви, че ще си помисли, ако отново му предложат да стане здравен министър.

Наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Немска обяви, че ще протестира оправдателната присъда пред Софийския апелативен съд.

Другата подсъдима по делото - Димитринка Николова, бивш началник на Дирекция "Бюджет и счетоводство", също беше оправдана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Жоро

преди 12 години

Докторе, чул ли сте фразата "Загинал от приятелски огън"? Та вие бяхте първата жертва на честните, справедливите, беличките като ангели милиционери начело на ГЕРБ! А огънят беше открит от поръчкови, продажни медии, дирижирани от могъщи фармацевтични фирми, които искаха да сложат начело на МЗ свои хора, та да си гарантират печалби не 20-30%, а 100-375%. И успяха - третият път зам.министър Г.Павлова и чиновници от НЗОК се поставиха в пълна услуга на Донев и ко! Само че тях няма да ги съдят, а ги освобождават, за да не ги уволнят дисциплинарно. Нито Павлова, нито висшите чиновници от НЗОК! Защото правителство има, ама БГ, в това число и и изпълнителна , и съдебна власт, и президент, и КС са пешки в ръцете на диригенти зад кулисите. И всички тези власти или мълчат и правят каквото поискат кукловодите, или стават главни участници в клипа Дърветата умрат прави! Както умря прав д-р Константинов! Обърнете внимание: прок.Немска се тюхкаше,че не е успяла да ви вкара в затвора не условно, а на топло! Ама Ковачки и съдия Йорданова, и прокурорката, задружно за прегрешение за 15 г. затвор го осъдиха на 3 г. условно! Защото Ковачки, както и мин.Н.Цонев, има пари, и то много пари, а вие нямате! Защо тогава станахте министър!

26

Анонимен

преди 12 години

Ми как няма до го оправдаят нали напълни гушата на някоя еврейска фармацефтична компания с пари събирани от българските данъкоплатци

25

Анонимен

преди 12 години

ЩОМ ГОЦЕВИЯ...МАФИОТСКИ СЪД ГО ОПРАВДА ЗНАЧИ ЧЕ Е НАИСТИНА НЕВИНЕН.....

fallback