Божидар Нанев. Снимка: архив Булфото

Прокуратурата поиска пет години затвор за бившия здравен министър Божидар Нанев.

Той е подсъдим за сключването на две неизгодни сделки за доставка на "Тамифлу" в края на 2009 г., когато у нас имаше бум на разпространение на т. нар. свински грип.

Според обвинението Нанев е предпочел да купи лекарствата от фирмата "Рош - България", въпреки че британската здравна служба е предложила по-изгодна оферта.

Още по темата

В пледоарията си прокурор Маргарита Немска посочи, че бившият министър е осъзнавал, че подписва сделка, която не би осигурила спешните нужди на българите и е бил наясно, че лекарствата ще бъдат купени на по-високи цени.

В договора било предвидено те да бъдат доставени два месеца след избухването на епидемията.

Прокурорът заяви още, че Божидар Нанев е преговарял единствено с фирмата "Рош - България", а обсъждането за закупуване на лекарства от Великобритания е било само формално.

Нанев посочи пред съда, че е имало законови пречки да се извърши сделката с Великобритания, а и от здравните служби на Острова посочили, че не могат да дадат гаранции за лекарствата.

По думите му най-вече е бил притеснен от обстоятелството, че лекарствата, които били предложени от Великобритания, са били с неясен срок на годност и можели да повлияят негативно на хората.

Според обвинението бившият министър е ощетил държавата с близо два и половина милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase