"Антимафия" ще се помещава в бившата сграда на ДАНС. Снимка: Булфото

Новосъздадените спецсъдилища и спецпрокуратури започват работа от днес.

Четирите магистратури бяха създадени с цел да гледат дела срещу организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления. Така разследванията ще се водят по-бързо, а делата се очаква да приключват в по-кратки срокове.

Но част от магистратурите ще започнат първия си работен ден с непопълнен състав. Ръководителите на двете спецпрокуратури Борислав Сарафов и Светозар Костов искат дори увеличаване на щата на двете звена.

Според Сарафов и Костов около 80 ще са делата, които от цялата страна ще постъпват плавно от началото на годината. Това ще са незапочнали в съда процеси, които вече ще са от компетенцията на спецсъда. Още около 350 са незавършените все още от прокуратурата разследвания, които също плавно ще дойдат в новите звена, но след приключването им.

Още по темата

По два отдела ще има във всяка прокуратура - криминален и стопански. А по всяко дело ще се явяват по трима прокурори – по двама от първоинстанционната и един от спецапелативната. Така по-висшият прокурор ще довършва делото си на втора инстанция в съда.

"Предизвикателството пред мен е този съд да заработи и да отговори на очакванията на обществото за справедлив, ефективен, компетентен и принципен съд", посочи веднага след избора си за председател на първоинстанционния спецсъд Георги Ушев.

"Не поемам този пост с нагласата да водя битки с когото и да било и не очаквам да има политическа намеса в работата на съда", каза той.

Ушев изрази увереност, че всеки съдия ще взема решенията за делата професионално по доказателствата.

Според него в закона има предпоставки процесите да приключват по-бързо.

Изборът на част от ръководителите на двете съдилища и прокуратури бе съпътстван от някои затруднения. Част от кандидатите нямаха стаж, други сами оттеглиха кандидатурите си, за трети - не бяха събрани достатъчно гласове от членовете на Висшия съдебен съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase