Снимка: БГНЕС

Делото срещу групата за отвличания "Наглите" се очаква да бъде един от първите процеси, които ще гледа след сформирането си съдът "Антимафия" в София.

Плановете на прокуратурата са до два месеца обвинителният акт срещу групата да влезе в съда, но забавянето е основно заради постоянните искания за промяна на мерките за неотклонение на задържаните. Това съобщи БТА, позовавайки се на източници от Съдебната палата, запознати с разследването срещу групата.

Управляващите планират специалните съд и прокуратура да гледат експресно с делата срещу организираната престъпност, срещу висши държавници, както и делата по злоупотреби с пари от бюджета и еврофондовете.

Създаването на специализираните структури бе препоръчано от Европейската комисия в доклада й отпреди близо година.

За да стане "Антимафия" факт обаче, са необходими промени в НПК и в закона за съдебната власт.

Очаква се в началото на следващия месец да бъде представен законопроектът, който предвижда около 100 души – съдии и прокурори, да работят по спецделата срещу организираната престъпност.

Най-вероятно там ще започнат делата срещу групите "Октопод", "Недосегаемите" и почти всички от последните полицейски акции, коментираха магистрати.

Според законопроекта за създаването на "Антимафия" новият съд ще бъде отделна структура. Председателят му вероятно ще се избира от Висшия съдебен съвет.

След като съдът заработи, голяма част от делата, които тепърва ще започват в наказателните отделения на окръжните и районните съдилища в страната, ще бъдат прехвърляни в новата магистратура. Процесите, които вече са започнали обаче, ще бъдат довършени по стария ред.

Очаква се председателят на съда "Антимафия" да предлага на ВСС заместниците си за назначение и съдиите, които да работят в новата структура. Обсъжда се възможността да бъдат осигурени охрана и бронирани автомобили за съдиите и прокурорите, които ще работят по делата в "Антимафия".

За да привлекат магистрати от правителството и съдебната власт преговарят да бъдат осигурени бонуси на прокурорите и съдиите. Така се очаква за новите работни места да кандидатстват магистрати от цялата страна, посочиха експерти, натоварени с подготовката на проекта.

Обмисля се вариант съдът "Антимафия" в София да се помещава в сегашната сграда на ДАНС на ул. "Черковна", но това може да стане, след като агенцията бъде преместена в сградата на службата за борба с организираната престъпност на бул. "Черни връх".

Спецполицаите от своя страна трябва да бъдат преместени в новостроящата се сграда на бул. "Цариградско шосе", където първоначално трябваше да е настанена ДКСИ. Заради високата цена на строежа обаче започна проверка и сградата не е довършена.    

Ако след сформирането си съдът "Антимафия" бъде настанен в сегашната сграда на ДАНС, ще се наложи тя да бъде преструктурирана, тъй като ще трябва да бъдат обособени съдебни зали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase